Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul crește ritmul producţiei de uraniu puternic îmbogăţit (AIEA)

uraniu

Iranul a configurat un nou mod operaţional pentru a accelera ritmul producţiei de uraniu îmbogăţit cu 60% în uzina sa de la Natanz (centru), a informat marţi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), într-un comunicat preluat de AFP şi DPA.

În ultimul său raport referitor la programul nuclear al Iranului, directorul general al organismului ONU, Rafael Grossi, a informat statele membre că, de acum înainte, vor fi folosite "două cascade de centrifuge" în loc de una singură ca până acum, adăugând că procesul a fost deja lansat.

Teheranul a început la jumătatea lunii aprilie să îmbogăţească uraniu la un astfel de nivel, faţă de 20% înainte de acea dată, cu mult peste limita de 3,67% stabilită prin acordul nuclear internaţional încheiat la Viena în 2015. Teheranul nu a respectat această limită, susţinând că are nevoie de o formă foarte purificată în scopuri medicale.

Pentru a fabrica o bombă, îmbogăţirea uraniului trebuie să ajungă la 90%, chiar dacă sunt necesare multe alte etape.

Iranul, care a negat întotdeauna că doreşte să se doteze cu arme nucleare, a renunţat treptat la angajamentele de a-şi limita programul nuclear în schimbul unei relaxări a sancţiunilor occidentale şi ale ONU.

Retragerea SUA în 2018, sub conducerea lui Donald Trump, a compromis acordul, în care succesorul său, Joe Biden, doreşte să revină. Discuţii indirecte, mediate de europeni, au început în aprilie la Viena. Dar diplomaţii s-au despărţit la 20 iunie fără niciun progres concret. UE a vorbit despre o posibilă reluare a negocierilor la începutul lunii septembrie, cu un nou emisar al Iranului numit de noul preşedinte Ebrahim Raisi. Acesta a declarat că sprijină eforturile de ridicare a sancţiunilor americane care sufocă economia ţării.

Luni, Statele Unite au îndemnat din nou Teheranul să se întoarcă la masa negocierilor, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la o altă abatere iraniană: producţia de metal de uraniu îmbogăţit la 20%. Potrivit raportului prezentat de Grossi, Iranul a produs 200 de grame din acest compus, după ce a anunţat proiectul în luna iulie în scopuri de cercetare.

Iranul nu are "nicio nevoie credibilă de a produce metal de uraniu", a reacţionat Departamentul de Stat american. Acesta este un subiect sensibil, deoarece acest material poate fi folosit la fabricarea de focoase nucleare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.