Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul și Israelul își dispută prietenia Rusiei: Teheranul se laudă cu o legătură strânsă a relațiilor cu Moscova

israel iran israel

Iranul a subliniat luni soliditatea legăturilor sale cu Rusia şi a minimalizat afirmaţiile premierului israelian Benjamin Netanyahu privind cooperarea între Israel şi Moscova în vederea retragerii forţelor străine desfăşurate în Siria, informează publicaţia Le Figaro, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Anunţul aşteptat de toată lumea! Pe cine trimite PSD la prezidențiale – Liviu Dragnea, informații explozive

'Legăturile Iranului cu Moscova sunt solide, suntem în continuare în contact şi ne consultăm reciproc', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian Bahram Ghassemi în cadrul unei conferinţe de presă la Teheran. Iranul şi Rusia sunt principalii aliaţi ai regimului de la Damasc în războiul care afectează Siria din 2011 şi sprijinul lor a permis trupelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad să aplice numeroase înfrângeri rebelilor şi jihadiştilor şi să recupereze aproape două treimi din ţară. Israelul încearcă să împiedice Iranul, inamicul său declarat, să rămână şi să se implanteze militar pe teritoriul sirian.

După întâlnirea sa cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova în 27 februarie, premierul Benjamin Netanyahu a reiterat duminică faptul că ţara sa 'nu va permite implantarea militară a Iranului în Siria'. 'Preşedintele Putin şi cu mine am convenit asupra unui obiectiv comun: retragerea forţelor străine care au sosit în Siria după începerea războiului civil. Am convenit să înfiinţăm o echipă comună pentru a urmări acest obiectiv, precum şi alte obiective', a adăugat el. Rusia nu a reacţionat la aceste declaraţii ale premierului israelian, notează publicaţia franceză.

Potrivit lui Bahram Ghassemi, afirmaţiile lui Netanyahu sunt doar un alt exemplu al războiului 'psihologic' dus - potrivit lui - de către israelieni pentru a 'prejudicia relaţiile Iranului cu vecinii săi şi cu Rusia'.

Mii de combatanţi proiranieni au fost desfăşuraţi în Siria de la începutul războiului, oficial pentru a ajuta autorităţile siriene în lupta împotriva 'terorismului'. Teheranul neagă trimiterea de trupe regulate şi afirmă că sprijinul său se traduce prin trimiterea de membri ai Gardienilor Revoluţiei - armata de elită iraniană - în calitate de 'consilieri militari' pe lângă forţele loialiste siriene şi mii de 'voluntari' din Iran, Afganistan sau din Pakistan. 'Atât timp cât guvernul sirian ne vrea acolo, vom rămâne', a declarat purtătorul de cuvânt al MAE iranian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.