Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul îi cere Coreei de Sud să-i elibereze fondurile blocate de sancţiunile americane

Pinterest
dolari dolarul

Prim-vicepreşedintele iranian Eshaq Jahanguiri a cerut duminică, primindu-l la Teheran pe premierul sud-coreean Chung Sye-kyunp, ca Seulul să elibereze fonduri iraniene de mai multe miliarde de euro blocate din cauza sancţiunilor SUA, notează AFP preluat de agerpres.

"Îndemnăm guvernul (sud-)coreean să elibereze resursele financiare ale Iranului cât mai curând posibil", a declarat Eshaq Jahanguiri, într-o conferinţă de presă desfăşurată în comun cu Chung Sye-kyunp.

Vizita premierului Chung a avut loc după ce Iranul a eliberat vineri un petrolier sub pavilion sud-coreean reţinut în ianuarie de forţele iraniene, într-un context în care Teheranul solicita insistent Seulului să deblocheze mai multe miliarde de euro îngheţate din cauza sancţiunilor SUA.

Teheranul a acuzat Seulul că ţine "ostatice" şapte miliarde de dolari (5,7 miliarde de euro) din fondurile aparţinând Iranului, dar a negat în repetate rânduri că arestarea petrolierului este legată de această problemă.

Iranul era unul dintre principalii furnizori de petrol ai Coreii de Sud până când Seulul a încetat achiziţiile sale în 2018 după decizia Statelor Unite, sub preşedintele Donald Trump, de a se retrage din acordul internaţional privind programul nuclear al Republicii Islamice.

Vizita premierului sud-coreean intervine, de asemenea, într-un moment în care la Viena au loc discuţii între Teheran şi celelalte state părţi la acordul nuclear internaţional iranian din 2015 (Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia) pentru a încerca reintegrarea Statele Unite în acest pact şi ridicarea sancţiunile impuse din 2018 de Washington împotriva Republicii Islamice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.