Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul începe producţia de uraniu metalic, o nouă încălcare a acordului din 2015

thedailybeast.com
iran

Iranul a început să producă uraniu metalic pentru a-l folosi drept combustibil în reactoare, într-o nouă încălcare a angajamentelor pe care şi le-a asumat prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, a anunţat Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Agenţia ONU, cu sediul la Viena, ”a procedat la 8 februarie la verificarea a 3,6 grame de uraniu metalic în instalaţia de la Ispahan (centru)”, potrivit unei declaraţii transmise miercuri seara AFP.

Acest subiect este sensibil, în contextul în care uraniul metalic poate fi folosit în fabricarea armelor nucleare.

Directorul general al AIEA Rafael Grossi a informat statele membre cu privire la această nouă evoluţie, care are ca obiectiv, potrivit Teheranului, ”producerea de combustibil” în cadrul activităţilor sale de cercetare şi dezvoltare.

Planul de acţiune global comun (PAGC, JCPoA), numele oficial al Acordului de la Viena, semnat de Iran cu marile puteri - China, Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia şi Statele Unite - prevede o interdicţie - pe o perioadă de 15 ani - a ”producţiei sau achiziţiei unor metale de plutoniu sau uraniu sau aliaje ale acestora”.

Citește și: Emil Boc a răbufnit! A luat la țintă Guvernul, după contrele cu Vlad Voiculescu: ‘Trebuie să pună capăt sistemului Pile, Cunoștințe și Relații’

Acordul prevede ca Iranul să fie autorizat să îşi înceapă cercetarea cu privire la producţia de combustibil pe bază de uraniu ”în cantităţi mici”, după şase ani, numai cu autorizarea celorlalţi semnatari.

Acest anunţ intervine la o lună după ce Teheranul şi-a reluat îmbogăţirea uraniului la un nivel de 20%. Este vorba despre un nivel care se află departe de nivelul de 90% necesar în vederea construirii unei bombe, însă aceasta este încălcarea cea mai gravă a Acordului de la Viena după retragerea Statelor Unite din tratat în mai 2018 şi reimpunerea sancţiunilor americane.

Instalarea la 20 ianuarie a lui Joe Biden la Casa Albă alimentează speranţa unei reluări a dialogului, după politica ”presiunii maxime” a predecesorului său Donald Trump.

Însă noul preşedinte american a avertizat că că nu va face primul pas către Iran şi nu va ridica sancţiunile americane, aşa cum cer lideriiiranieni.

”Dacă ei vor ca Iranul să revină (la respectarea) angajamentelor sale, Statele Unite trebuie să ridice integral sanţciunile, în practică, ci nu pe hârtie”, sublinia duminică liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

”Noi vom verifica apoi dacă sancţiunile au fost ridicate corect, în fapt”, a avertizat el, dând asigurări că este vorba despre ”politica definitivă a Republicii islamice”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.