Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul interzice intrarea femeilor fără văl în muzee şi obiective istorice

economica.net
Iran steag

Autorităţile iraniene au anunţat luni că femeilor care nu poartă văl le va fi interzisă intrarea în muzee şi obiective istorice, într-un nou demers de reimpunere a portului acestui articol de îmbrăcăminte, transmite EFE.

Şeful Direcţiei Generale a Muzeelor, Morteza Adibzadeh, a anunţat într-o circulară noua interdicţie "pentru a proteja securitatea publică şi afacerile culturale", potrivit ziarului Etemad, potrivit Agerpres.

Acest lucru înseamnă că femeile care nu poartă văl nu vor avea acces, de exemplu, la Muzeul Naţional de la Teheran şi nici la monumente celebre precum Persepolis.

În ultimele săptămâni, pe reţelele sociale s-au răspândit imagini cu tinere fără văl care fac gestul victoriei în faţa mormântului regelui Cyrus al II-lea cel Mare, în apropiere de ruinele Persepolisului.

Multe iranience au renunţat să mai poarte vălul islamic obligatoriu, ca formă de protest şi nesupunere civică, după moartea în septembrie a Mahsei Amini, ce a fost arestată chiar pentru purtarea hijabului în mod necorespunzător.

Moartea lui Amini a declanşat proteste ample în toată ţara, la care s-a cerut sfârşitul Republicii Islamice, cu participarea în special a tinerelor şi femeilor care scandau "femeie, viaţă, libertate", manifestaţii care s-au stins în urma unei puternice represiuni de stat soldate cu 500 de morţi.

Interzicerea muzeelor este ultima măsură anunţată pentru a reimpune purtarea hijabului, un articol vestimentar obligatoriu în ţara islamică din 1983.

Poliţia iraniană a început pe 15 aprilie să urmărească din nou femeile care nu se acoperă, folosind camere de luat vederi pentru a le identifica şi ameninţând cu închiderea afacerilor care servesc femei ce nu poartă hijab.

Autorităţile au anunţat săptămâna trecută că au închis 155 de afaceri pentru nerespectarea legilor care obligă femeile să se acopere şi au trimis de asemenea mesaje text la 3.500 de femei pentru nepurtarea ţinutei islamice obligatorii.

Legea pedepseşte cu amenzi şi până la două luni de închisoare femeile care nu se acoperă cu văl, dar autorităţile iau în considerare şi alte opţiuni, precum privarea de servicii bancare.

La începutul lunii, ministerele Educaţiei şi Sănătăţii au anunţat că studentele care nu poartă văl nu vor avea voie să frecventeze universităţile sau colegiile.

În ciuda tuturor acestor măsuri, multe femei continuă să meargă fără văl pe străzile din Teheran.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.