Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul îşi etalează la o paradă militară noile rachete antiaeriene S-300

farsnews.com
s-300 iran

Armata iraniană şi-a etalat duminică, în timpul unei parade militare la Teheran, o parte a noilor sisteme de rachete antiaeriene S-300 achiziţionate recent din Rusia, transmite AFP. 

Potrivit imaginilor difuzate de agenţia iraniană de presă Isna, la parada ocazionată de 'Ziua Armatei Republicii Islamice Iran' au fost prezentate tuburile lansatoare de rachete şi sistemul radar aferent. 

Ministerul iranian de Externe a confirmat săptămâna trecută că Rusia a onorat 'prima parte' a contractului de livrare a sistemelor antiaeriene S-300. 

Livrarea acestor sisteme este intens criticată de Statele Unite şi Israel, întrucât rachetele S-300 permit Iranului să-şi consolideze apărarea antiaeriană şi mai ales să-şi protejeze instalaţiile nucleare. 

Iranul şi Rusia au încheiat contractul în anul 2007, dar înţelegerea a fost suspendată de Moscova în anul 2010 ca urmare a rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU privind programul nuclear iranian. Anul trecut, cu puţin timp înaintea încheierea acordului internaţional prin care se obţin garanţii că Iranul nu se va dota cu arme nucleare, Rusia a deblocat contractul. 

În prezent Moscova şi Teheranul poartă negocieri şi pentru livrarea către armata iraniană a unor avioane de vânătoare Sukhoi SU-30, intenţie de asemenea criticată de Washington. 

Consolidarea puterii militare a Iranului şiit este privită cu îngrijorare şi de Arabia Saudită, rivala sa sunnită în zona Orientului Mijlociu, unde ambele încearcă să-şi impună supremaţia ca principală putere în regiune. Arabia Saudită şi Iranul se confruntă de altfel indirect în războiul civil din Yemen, unde fiecare susţine una dintre taberele adverse. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.