Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul, mesaj ferm pentru puterile mondiale: Îmbogățim uraniu pentru a răspunde nevoilor noastre industriale, de producţie

www.observator.tv
centrală nucleară, radiații

Iranul nu intenţionează să îmbogăţească uraniu peste limita de 60% în cazul eşuării negocierilor asupra programului său nuclear, a declarat sâmbătă şeful Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică, Mohammad Eslami, informează AFP, transmite Agerpres.

Întrebat de agenţia de presă rusă RIA Novosti cu privire la posibilitatea ca Iranul să majoreze şi mai mult nivelul de îmbogăţire a uraniului în cazul în care negocierile vor eşua, Eslami a răspuns "Nu".

"Obiectivele noastre în materie de îmbogăţire a uraniului sunt cele de a răspunde nevoilor noastre industriale, de producţie" şi celor "ale poporului iranian", a spus el.

Negocieri dificile

După cinci luni de pauză, negocierile pentru salvarea acordului internaţional asupra programului nuclear, acord încheiat în 2015, au fost reluate la sfârşitul lui noiembrie la Viena între ţările care mai sunt încă parte a acordului: Germania, Franţa, Regatul Unit, China, Iran şi Rusia. Ele vor fi reluate luni după o pauză de zece zile şi după câteva progrese pe plan tehnic.

Acordul, muribund după ce SUA s-a retras din el în 2018 şi a restabilit sancţiuni, îi oferea Teheranului ridicarea unei părţi din sancţiunile internaţionale în schimbul unei reduceri drastice a programului său nuclear, plasat sub controlul strict al ONU.

În noiembrie, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat în legătură cu o majorare netă a stocului de uraniu puternic îmbogăţit de Iran. Potrivit unui raport al AIEA, cantitatea de uraniu acumulată, estimată la începutul lui noiembrie la 2.489,7 kg, depăşeşte acum de peste 12 ori limita autorizată prin acordul din 2015.

Iranul spune că nu vrea să producă o bombă nucleară

Iranul a anunţat încă în aprilie că a început să producă uraniu îmbogăţit la 60%, mult peste nivelul de 3,67% fixat de acordul internaţional, apropiindu-se de cele 90% necesare fabricării unei bombe nucleare, chiar dacă Teheranul dezminte că ar avea un asemenea proiect.

Preşedintele american Joe Biden, a cărui ţară participă în mod indirect la discuţiile de la Viena, s-a declarat gata să revină în acord cu condiţia ca Iranul să-şi reia angajamentele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.