Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul mulţumeşte Arabiei Saudite pentru buna organizare a pelerinajului la Mecca şi invită la negocieri

arabia saudita, iran

Iranul a mulţumit marţi Arabiei Saudite pentru buna organizare a pelerinajului la Mecca, văzând în aceasta o oportunitate pentru negocieri între cei doi mari rivali regionali, transmite AFP, preluând televiziunea de stat de la Teheran. 'Mulţumim Arabiei Saudite (...) pentru că a optat pentru o nouă atitudine faţă de pelerinii iranieni', declarat Ali Ghazi-Asghar, reprezentantul pentru hajj al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, conform Agerpres.

Mai mult de 86.000 de pelerini iranieni au luat parte săptămâna trecută la marele pelerinaj musulman de la Mecca, după interdicţia de anul trecut în urma ruperii relaţiilor diplomatice între cele două state după atacarea ambasadei saudite la Teheran în ianuarie 2016 de către o mulţime furioasă. 'Astăzi, după acest hajj reuşit, este momentul potrivit pentru negocieri între cele două părţi pentru rezolvarea problemelor în celelalte domenii', a mai declarat Ghazi-Asghar, conform agenţiei ISNA. 'Liderul suprem iranian a insistat întotdeauna asupra dezvoltării relaţiilor între Iran şi ţările vecine, iar guvernul este de asemenea angajat în acest domeniu. Cu certitudine, dacă dialogul va începe, problemele vor putea fi rezolvate' între cele două state, a adăugat el.

La rândul său, ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat, într-un interviu postat marţi pe site-ul Khabaronline, că, dacă Arabia Saudită îşi va schimba atitudinea, 'răspunsul Iranului va fi pozitiv'. 'Politica Arabiei Saudite în Siria, în Yemen şi în Bahrein nu a adus niciun beneficiu acestei ţări (...) Am sentimentul că saudiţii vor ajunge foarte rapid la concluzia că nu avem altă opţiune decât să cooperăm în regiunea Golfului Persic', a mai spus şeful diplomaţiei de la Teheran. Relaţiile dintre Iranul şiit şi Arabia Saudită sunnită, cele două puteri rivale din regiune, sunt foarte tensionate de mulţi ani, în special din cauza diferendelor legate de dosare regionale precum războiul din Siria, conflictul din Yemen, situaţia din Bahrein sau Irak.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.