Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul nu exclude posibilitatea negocierilor cu SUA, dar cere o agendă clară

sua iran

Posibilitatea unor negocieri între SUA şi Iran nu constituie un subiect tabu, însă acestea ar fi lipsite de sens pentru Teheran fără o agendă de discuţii clară, a declarat miercuri ministrul iranian al afacerilor externe, informează dpa preluată de Agerpres.

'Nu dorim să transformăm negocierile într-un tabu, însă acestea ar trebui să ducă la rezultate, nu să fie o pierdere de timp', a spus Zarif într-un interviu acordat unui cotidian iranian.

Potrivit lui Zarif, Iranul nu a renunţat niciodată la negocierile politice - nici măcar cu SUA -, dar le-a purtat întotdeauna având din timp o agendă clară şi subiecte clare în vedere.

'Trebuie să explorăm totul cu precizie şi să luăm o decizie raţională pe baza intereselor noastre naţionale', a spus Zarif.

SUA au impus din nou marţi sancţiuni împotriva Iranului, în condiţiile în care administraţia preşedintelui Donald Trump încearcă să sporească presiunea asupra Teheranului, după ce a retras în mod unilateral Statele Unite din acordul asupra programului nuclear iranian încheiat cu comunitatea internaţională în 2015.

Donald Trump a declarat săptămâna trecută că doreşte să aibă întrevederi cu reprezentanţi ai conducerii iraniene, inclusiv cu preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, oricând şi fără condiţii prealabile.

Cu toate acestea, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a relativizat la scurt timp declaraţiile preşedintelui Trump, evocând condiţii pentru negocieri, inclusiv 'să se convină asupra faptului că este utilă ralierea la un acord care chiar să prevină proliferarea nucleară'.

Potrivit lui Zarif, acest lucru constituie o dovadă a 'haosului din politica externă americană'.

În reacţia sa la propunerea lui Trump, Iranul a declarat că înainte de negocieri SUA ar trebui să renunţe la noile sancţiuni împotriva Teheranului şi să-şi anuleze retragerea din acordul asupra programului nuclear, care prevede suspendarea sancţiunilor în schimbul limitării capacităţilor nucleare iraniene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.