Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul răspunde SUA în chestiunea dronei doborâte: 'Armata americană nu are ce căuta în Golf, susţine ministrul iranian de externe'

racheta iran

Autorităţile de la Teheran au reacţionat luni seara la noile sancţiuni impuse de Washington ca represalii la doborârea de către armata iraniană a unei drone a marinei americane, afirmând că armata SUA nu are "ce să caute în Golf", transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

Preşedintele american Donald Trump "are dreptate 100% asupra faptului că armata americană nu are ce să caute în Golful Persic", a scris pe Twitter ministrul afacerilor externe iranian Mohammad Javad Zarif.

"Retragerea forţelor sale este perfect conformă cu interesele SUA şi ale lumii", a adăugat Zarif care, potrivit Washingtonului, va urma să fie personal vizat de sancţiuni în cursul acestei săptămânii.

Citește și: Anunț important al Vioricăi Dăncilă! Ce se va întâmpla cu Mugur Isărescu

În cursul zilei de luni, preşedintele Trump a cerut ţărilor importatoare de petrol să "îşi protejeze navele", după o serie de incidente din Golf sau din Marea Omanului puse de Washington pe seama Teheranului, care însă a dezminţit orice implicare.

"91% din importurile chineze de petrol trec prin strâmtoarea Ormuz, 62% în cazul Japoniei şi acelaşi lucru se întâmplă în cazul multor ţări", a postat Trump pe Twitter, adăugând: "de ce să protejăm noi aceste căi de navigaţie (de ani de zile) pentru alte ţări, fără niciun fel de compensaţii".

Preşedintele american a anunţat apoi luni sancţiuni "dure" la adresa ghidului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, şi a mai multor membri de vârf din Corpul Gardienilor Revoluţiei, lovind astfel în conducerea Republicii islamice pentru a spori şi mai mult presiunea asupra Teheranului.

Citește și: Victor Ponta îl desființează pe unul dintre cei mai cunoscuți români: ‘O rușine’

Pentru Zarif, "este clar acum că [gaşca lui Bolton] nu este preocupată de interesele americane":"dispreţuieşte diplomaţia şi are chef de război", a mai scris pe Twitter şeful diplomaţiei iraniene.

Zarif a folosit termenul "echipa B" în engleză pentru a desemna echipa formată, în opinia sa, din consilierul de securitate naţională John Bolton, premierul israelian Benjamin Netanyahu, prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman şi omologul său din Emiratele Arabe Unite, Mohammad bin Zayed, toţi susţinători ai unei conduite dure la adresa Iranului.

Ministrul iranian de externe îi acuză pe cei patru ca fiind eminenţele cenuşii care îi influenţează deciziile preşedintelui Donald Trump referitoare la Iran.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.