Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul recunoaște în premieră că a furnizat drone Rusiei: 'Este adevărat, dar cu luni de zile înainte de războiul din Ucraina'

USA Vision
drone iraniene

Autorităţile iraniene au recunoscut, sâmbătă, pentru prima dată că au furnizat drone Rusiei, dar au spus că acestea au fost trimise înainte de războiul din Ucraina, unde armata rusă le-a folosit pentru a ataca centralele electrice și infrastructura civilă.

Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a declarat că un "număr mic" de drone au fost furnizate Rusiei cu câteva luni înainte ca forțele ruseşti să invadeze Ucraina, pe 24 februarie. În cel mai detaliat răspuns iranian de până acum privind dronele, dl Amirabdollahian a negat că Teheranul continuă să furnizeze drone Moscovei.

"Această agitație făcută de unele țări occidentale, că Iranul a furnizat Rusiei rachete și drone pentru a ajuta războiul din Ucraina - partea cu rachetele este complet greșită", a transmis agenția oficială de presă IRNA, citându-l pe ministru, scrie Rador.

"Partea cu dronele este adevărată și am livrat Rusiei un număr mic de drone cu luni de zile înainte de războiul din Ucraina", a spus el.

În ultimele săptămâni, autorităţile ucrainene au raportat o creștere a numărului atacurilor cu drone Shahed-136 de fabricaţie iraniană asupra infrastructurii civile, acestea vizând în special centrale electrice și baraje.

Armata rusă neagă că forțele sale au folosit drone iraniene pentru a ataca Ucraina. Luna trecută, doi înalți oficiali iranieni și doi diplomați iranieni au declarat pentru Reuters că Iranul a promis că va furniza Rusiei rachete sol-sol, pe lângă mai multe drone. Agenția oficială de știri IRNA l-a citat pe dl Amirabdollahian spunând că reprezentanţii Teheranului și Kievului au convenit să discute despre acuzațiile privind utilizarea dronelor iraniene în Ucraina în urmă cu două săptămâni, dar ucrainenii nu s-au prezentat la întâlnirea convenită.

"Am convenit cu ministrul de externe al Ucrainei să ne furnizeze documentele pe care le dețin care să ateste că Rusia a folosit drone iraniene în Ucraina", a spus ministrul Amirabdollahian, dar delegația ucraineană s-a retras de la întâlnirea planificată în ultimul moment. Într-un răspuns pe Facebook, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, a declarat că dl Amirabdollahian răspândește "insinuări cu privire la un presupus refuz al părții ucrainene" și a adăugat că "Ucraina este învățată să aibă încredere doar în fapte".

Ministrul iranian de externe a repetat că Teheranul "nu va rămâne indiferent" dacă s-ar dovedi că Rusia a folosit drone iraniene în războiul împotriva Ucrainei.

Luna trecută, Uniunea Europeană a convenit asupra unor noi sancțiuni împotriva Iranului în legătură cu livrările sale de drone către Rusia, iar Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva a trei personalități militare iraniene și a unui producător din industria de apărare pentru că a furnizat Rusiei drone pentru a ataca ținte civile și de infrastructură în Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.