Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul recunoaște, pentru prima dată, că a furnizat drone Rusiei

The National
drone iran

Ministrul iranian de Externe a recunoscut sâmbătă, pentru prima dată, că țara sa a furnizat drone Rusiei, insistând că transferul a avut loc înainte de războiul pe care Moscova l-a purtat în Ucraina, în urma căruia dronele de fabricație iraniană au bombardat în picaj Kievul.

Comentariile ministrului iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, vin după luni de mesaje confuze din partea Iranului cu privire la transportul de arme, în timp ce Rusia trimite dronele să se năpustească asupra infrastructurii energetice ucrainene și asupra țintelor civile, informează abcnews.go.com.

"Am furnizat un număr limitat de drone Rusiei cu câteva luni înainte de războiul din Ucraina", a declarat Amirabdollahian reporterilor după o întâlnire la Teheran.

Anterior, oficialii iranieni au negat că au înarmat Rusia în războiul său împotriva Ucrainei. Chiar la începutul acestei săptămâni, ambasadorul Iranului la ONU, Amir Saeid Iravani, a calificat acuzațiile drept "total nefondate" și a reiterat poziția Iranului de neutralitate în război. SUA și aliații săi occidentali din Consiliul de Securitate i-au cerut secretarului general Antonio Guterres să investigheze dacă Rusia a folosit drone iraniene pentru a ataca civili în Ucraina.

Chiar și așa, Garda Revoluționară iraniană s-a mândrit în mod vag cu faptul că furnizează drone celor mai mari puteri ale lumii. Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a lăudat eficacitatea dronelor și a luat în derâdere îngrijorarea occidentală cu privire la pericolul acestora. În timpul demonstrațiilor susținute de stat pentru a marca vineri preluarea ambasadei SUA din 1979, mulțimile au fluturat pancarte cu dronele în formă de triunghi ca un motiv de mândrie națională.

În timp ce recunoștea transportul, Amirabdollahian a susținut sâmbătă că Iranul nu a fost conștient de utilizarea dronelor sale în Ucraina. El a declarat că Iranul a rămas angajat să pună capăt conflictului.

"Dacă (Ucraina) are în posesie documente conform cărora Rusia a folosit drone iraniene în Ucraina, ar trebui să ni le furnizeze", a declarat el. "Dacă ni se va dovedi că Rusia a folosit drone iraniene în războiul împotriva Ucrainei, nu vom fi indiferenți față de această problemă."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.