Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul refuză accesul AIEA la o instalaţie nucleară, contrar unui acord

AP
racheta iran nuclear

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat duminica aceasta că i s-a refuzat accesul "indispensabil" la un atelier de fabricare a componentelor pentru centrifuge din Iran, notează AFP, potrivit Agerpres.

Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) i s-a refuzat accesul la atelierul de fabricare a componentelor pentru centrifuge TESA, situat la Karaj în apropiere de Teheran, contrar acordului său din 12 septembrie cu Iranul, a indicat instanţa ONU într-un comunicat.

"Directorul general a reiterat faptul că toate activităţile Agenţiei menţionate în declaraţia comună, pentru toate echipamentele, instalaţiile şi locaţiile iraniene sunt indispensabile pentru a menţine continuitatea" misiunii sale de supraveghere, potrivit documentului.

În ultimul său raport despre Iran, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a făcut cunoscut statelor membre că Republica Islamică a acordat, totuşi, celelalte autorizaţii pentru perioada 20-22 septembrie.

Raportul intervine într-un moment în care negocierile sunt la punct mort pentru relansarea unui acord istoric din 2015 reducând programul nuclear al Iranului în schimbul relaxării sancţiunilor.

După retragerea unilaterală a americanilor din acord în 2018 sub preşedintele Donald Trump, Iranul şi-a abandonat treptat majoritatea angajamentelor.

Ministrul iranian de externe a declarat vineri că discuţiile pentru relansarea acordului vor fi reluate "foarte curând", dar Statele Unite au îndoieli cu privire la calendarul pe care Teheranul îl are în vedere.

Obiectivul acestor discuţii este de a readuce Statele Unite în acord şi ca Iranul să-şi reducă din nou activităţile nucleare şi să permită accesul complet al AIEA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.