Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul respinge inspecțiile suplimentare ale AIEA

AIEA
AIEA

Iranul "nu are nicio obligaţie" de a le acorda inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) "accesul complementar" pe care ei îl cer la complexele suspecte că ar găzdui activităţi clandestine din trecut, a declarat miercuri ambasadorul iranian la organizaţii internaţionale din Austria, potrivit AFP.

Ambasadorul Kazem Gharib Abadi a reacţionat la o zi după un raport al AIEA care menţiona recentul refuz al Teheranului de a permite inspecţii ale acestui organism la două complexe.

"Orice cerere de clarificare sau de acces complementar al agenţiei bazată pe (...) informaţii fabricate de servicii de informaţii, inclusiv de cele ale regimului israelian, (...) nu creează nicio obligaţie pentru Iran să examineze aceste solicitări", a dat el asigurări într-un comunicat.

În raportul său, AIEA explică faptul că cele două complexe inaccesibile fac parte dintr-un total de trei centre identificate de agenţie care ridică "unele întrebări în legătură cu posibilitatea existenţei unor materiale nucleare şi a unor activităţi nucleare nedeclarate".

O sursă diplomatică a precizat pentru AFP că ar fi vorba de eventuale activităţi ale Iranului anterioare semnării, în 2015, a acordului internaţional care vizează limitarea capacităţilor nucleare ale Teheranului.

Regimul iranian consideră că nu mai trebuie să dea explicaţii pentru acţiunile sale din anii care au precedat acest acord istoric, în prezent ameninţat cu desfiinţarea completă.

Ambasadorul iranian reproşează SUA şi guvernului israelian că au furnizat AIEA "informaţii fabricate" în legătură cu complexele vizate.

"Încă o dată, regimurile american şi israelian încearcă să facă presiune asupra agenţiei pentru o determina să se abată de la funcţiile sale statutare pentru a distorsiona cooperarea şi relaţiile proactive şi constructive între agenţie şi Iran", a adăugat el.

Întru-un interviu acordat marţi AFP, directorul AIEA, Rafael Grossi, a tras "semnalul de alarmă", reproşând Iranului lipsa de transparenţă asupra activităţilor sale nucleare trecute şi cerând "clarificări".

Anul trecut, Iranul a început să încalce mai multe dintre prevederile acordului nuclear, după ce SUA s-au retras din această înţelegere şi au reintrodus sancţiuni economice împotriva Teheranului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.