Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul sare în apărarea rebelilor Houthi: Avertizăm Statele Unite şi Regatul Unit

VOX
Marib Yemen

Iranul a făcut luni apel către SUA şi Marea Britanie să "oprească imediat războiul" împotriva Yemenului după loviturile ce i-au vizat pe rebelii houthi yemeniţi care lansează atacuri împotriva navelor comerciale în Marea Roşie, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Avertizăm Statele Unite şi Regatul Unit că trebuie să oprească imediat războiul împotriva Yemenului", a declarat ministrul de externe iranian, Hossein Amir-Abdollahian, în cursul unei conferinţe de presă cu omologul său indian, Subrahmanyam Jaishankar, la Teheran.

El a precizat că "înalţi responsabili de la Sanaa", unde îşi au baza rebelii houthi, "ne-au declarat că, atât timp cât genocidul din Gaza va continua, ei vor împiedica trecerea navelor aparţinând regimului israelian sau a vaselor care navighează spre porturile israeliene".

Dar, a adăugat şeful diplomaţiei iraniene, aceşti responsabili "ne-au asigurat că nu vor provoca nicio perturbare a securităţii maritime" pentru alte nave.

Susţinuţi de Iran, rebelii houthi au efectuat în ultimele săptămâni - în semn de "solidaritate" cu palestinienii din Fâşia Gaza - numeroase atacuri cu drone şi rachete ţintind ruta prin Marea Roşie, itinerariu-cheie pentru traficul internaţional.

Ca ripostă, forţele americane şi britanice au lovit în ultimele zile poziţii ale houthi pe teritoriul Yemenului, amplificând temerile legate de o propagare regională a războiului între Israel şi Hamasul palestinian din Fâşia Gaza.

Jaishankar a exprimat "puternica îngrijorare a comunităţii internaţionale" faţă de această situaţie, care are "un impact direct asupra intereselor energetice şi economice ale Indiei".

În acelaşi timp, ministrul de externe iranian a declarat că SUA nu pot face apel la reţinere în timp ce susţin războiul Israelului în Fâşia Gaza, el făcând apel la o soluţie diplomatică la războiul din enclavă, potrivit Reuters.

Republica Islamică susţine gruparea islamistă palestiniană Hamas în războiul acesteia cu Israelul, iar Teheranul acuză SUA că sprijină ceea ce numeşte el crime israeliene în Gaza, notează agenţia britanică de presă.

Campania houthi urmează atacului fără precedent al Hamas împotriva Israelului în 7 octombrie, care a făcut circa 1.140 de morţi, în majoritate civili, potrivit unui bilanţ actualizat al AFP, în baza datelor făcute publice de autorităţile israeliene. Ca represalii, Israelul a jurat să distrugă Hamas, grupare islamistă aflată la putere în Fâşia Gaza din 2007, şi desfăşoară operaţiuni ce s-au soldat cu peste 24.000 de morţi, în majoritate civili, potrivit celui mai recent bilanţ publicat de Ministerul Sănătăţii controlat de Hamas.

Amir-Abdollahian a făcut de asemenea apel la Washington "să nu lege interesele de securitate şi naţionale ale SUA de soarta premierului israelian" Benjamin Netanyahu, "pe cale să cadă".

Preşedintele Joe Biden a calificat vineri forţele houthi din Yemen drept grupare "teroristă", după ce avioane de război, nave şi submarine americane şi britanice au lansat zeci de lovituri aeriene în Yemen în cursul nopţii de joi spre vineri. Miliţiile houthi au ameninţat cu "un răspuns puternic şi eficient".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.