Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul se răzbună pe SUA: Teheranul a restituit talibanilor echipament militar care aparţinuse fostului guvern afgan, arme oferite de americani

nexta
talibani Valea Panjshir

Ministerul de Externe de la Kabul a anunţat că Iranul a restituit Afganistanului echipament militar care aparţinuse fostului guvern afgan şi care fusese scos din ţară pe fondul prăbuşirii fostei puteri, în contextul retragerii forţelor internaţionale, transmite miercuri dpa, relatează Agerpres. SUA au finanțat și sprijinit masiv miliotar forțele afgane, astfel că această restituire reprezintă o lovitură indirectă dată de Iran americanilor, relațiile dintre cele două țări nefiind în cele mai bune acorduri în aceste momente.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Abdul Qahar Balkhi, a afirmat într-un comunicat că echipamentele au fost restituite în urma discuţiilor purtate între cele două state.

Echipamentele transferate înapoi în Afganistan includ un număr mare de arme, blindate Humvee, vehicule militare, maşini de stingere a incendiilor, alte vehicule, a precizat purtătorul de cuvânt.

'Această măsură pozitivă a Republicii Islamice Iran va întări şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări', adaugă comunicatul.

Potrivit agenţiei de ştiri Bakhtar a regimului taliban, echipamentele au sosit în oraşul de frontieră Islam Qala în cursul nopţii de marţi.

Imagini distribuite pe reţelele sociale arată vehicule militare revenind din Iran.

Teheranul nu a făcut comentarii pe marginea comunicatului.

Anul trecut, forţe de securitate ale fostului guvern afgan s-au retras spre Iran, luând cu ele o mare cantitate de arme şi vehicule, în timp ce talibanii cucereau provinciile vestice afgane. Echipamentele au fost confiscate ulterior de autorităţile iraniene.

În plus, foşti soldaţi afgani au evacuat echipamente militare, inclusiv zeci de aparate de zbor, peste graniţele de nord cu Tadjikistan şi Uzbekistan.

Iranul este primul stat care predă echipament militar american regimului taliban.

Tadjikistanul şi Uzbekistanul au refuzat până acum să restituie aparatele de zbor, în pofida cererilor repetate ale talibanilor.

Potrivit unor relatări, armata Statelor Unite a lăsat în urmă echipament militar în valoare de 7 miliarde de dolari în timpul retragerii haotice din Afganistan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.