Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul se teme de furia SUA: Stare de alertă maximă în infrastructura petrolieră

twitter.com
orient kuweit irak iransiria iordania

Ministrul iranian al petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, a cerut oficial duminică instituirea "stării de alertă maximă" în industria petrolieră naţională, din cauza pericolului de atacuri "materiale sau informatice", transmite AFP, conform agerpres.ro.

Zanganeh a difuzat un mesaj în care consideră necesară alertarea tuturor întreprinderilor şi a infrastructurii din sectorul respectiv, informează Shana, agenţia oficială a ministerului petrolului.

Potrivit ministrului, măsurile de precauţie trebuie avute în vedere ţinând seama de sancţiunile americane împotriva Iranului şi de "războiul economic total" declanşat de Statele Unite.

Pe 21 septembrie, Teheranul a dezminţit informaţii de presă conform cărora unele instalaţii petroliere iraniene au fost afectate de un atac informatic.

Codrin Ștefănescu, ieșire EXPLOZIVĂ după ce BEC a decis ordinea candidaților pe buletinul de vot: 'Au tras la sorți până le-a ieșit Klaus pe prima poziție'


Arabia Saudită, SUA, Germania, Regatul Unit şi Franţa consideră Iranul răspunzător de atacurile aeriene care au produs daune infrastructurii petroliere saudite, pe 14 septembrie. Arabia Saudită, cel mai mare exportator de ţiţei din lume, a fost nevoită să îşi reducă producţia ca urmare a loviturilor. Preşedintele american Donald Trump a anunţat ulterior că Washingtonul pregăteşte o ripostă; după câteva zile, el a susţinut însă "reţinerea" pe plan militar.

Iranul a negat orice implicare în atacurile revendicate de rebelii Houthi din Yemen, susţinuţi de Teheran împotriva coaliţiei militare conduse de Riyadh, care s-a implicat în conflictul yemenit din 2015.

După loviturile împotriva Arabiei Saudite, Statele Unite au înăsprit sancţiunile la care este supusă banca centrală iraniană, în cadrul politicii de presiune maximă împotriva Iranului.

Iranul s-a mai confruntat cu atacuri informatice, reaminteşte AFP. În 2010, virusul Stuxnet, introdus într-un computer din complexul nuclear iranian, a deteriorat centrifugele folosite pentru îmbogăţirea uraniului. Ministrul iranian al telecomunicaţiilor, Mohammad Javad Azari Jahromi, a recunoscut problema, apreciind că a fost vorba de "terorism informatic". Se presupune că virusul este o creaţie americano-israeliană, menţionează France Presse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.