Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul speră într-o normalizare a relaţiilor cu Arabia Saudită

Israel Iran Arabia Saudita

Ministrul de externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a declarat vineri, la Beirut, că speră într-o normalizare a relaţiilor cu Arabia Saudită, care să ducă la redeschiderea ambasadelor lor, închise în urmă cu şapte ani, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Un dialog între Iranul şiit şi Arabia Saudită sunnită fusese iniţiat la Bagdad, însă ultima reuniune s-a desfăşurat în aprilie 2022. Ministrul iranian a avut o scurtă întâlnire cu omologul său saudit în marja unei reuniuni regionale în Iordania în decembrie 2022.

'Primim favorabil o revenire la relaţii normale cu Arabia Saudită, care ar duce la o redeschidere a birourilor de reprezentare sau a ambasadelor la Teheran şi Riad, în cadrul dialogului între cele două ţări, care trebuie să continue', a afirmat Abdollahian într-o conferinţă de presă la Beirut.

Declaraţiile ministrului Abdollahian, sosit joi seară în capitala libaneză, intervin în timp ce Iranul, zguduit de un val de manifestaţii, îi acuză pe 'inamicii' săi, conduşi de SUA, de incitare la proteste şi subliniază rolul saudiţilor în finanţarea presei 'ostile' în persană în străinătate.

În noiembrie, Teheranul a cerut Riadului să îşi schimbe comportamentul 'inamical' şi a ameninţat vecinii republicii islamice, printre care Arabia Saudită, cu represalii faţă de orice tentativă de destabilizare a ţării.

Cele două ţări au rupt relaţiile acum şapte ani, după atacarea misiunilor diplomatice saudite de către manifestanţi în Iran în urma executării de către Riad a unui important cleric şiit.

Teheranul şi Riadul susţin tabere rivale în mai multe conflicte din regiune, mai ales în Yemen. Iranul are o influenţă preponderentă în Irak şi Liban şi sprijină regimul preşedintelui Bashar al-Assad în Siria.

Vineri, Abdollahian s-a declarat 'bucuros de dialogul în curs între Siria şi Turcia', care ar urma să 'aibă repercusiuni pozitive în interesul celor două ţări'.

După o ruptură de peste un deceniu din cauza tulburărilor din Siria, unde Turcia îi sprijină pe rebeli, miniştrii apărării turc şi sirian s-au întâlnit în decembrie 2022, iar şefii diplomaţiilor urmează să aibă o întrevedere în curând la Moscova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.