Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul spune că ar saluta orice investiții în sectorul său de petrol și gaze naturale

Wikimedia Commons
Iran steag

Iranul ar saluta orice nouă investiție în industria sa petrolieră, în special din partea producătorilor OPEC+, a declarat în acest weekend Ministerul iranian al Petrolului, la câteva zile după ce Arabia Saudită a semnalat că regatul ar putea începe să investească "foarte repede" în Iran, anunță oilprice.com.

La începutul acestei luni, Arabia Saudită și Iranul au convenit să reia relațiile diplomatice și să redeschidă ambasadele și misiunile, au declarat Arabia Saudită, Iranul și China într-o declarație comună, după o săptămână de discuții saudito-iraniene la Beijing.

Ruptura dintre Arabia Saudită și Iran a modelat politica regională în Orientul Mijlociu în ultimii ani și decenii.

Ambele țări sunt membre ale OPEC și sunt unii dintre cei mai mari producători de petrol ai acesteia, deși producția Iranului a scăzut din 2018, când președintele american de atunci, Donald Trump, s-a retras din așa-numitul acord nuclear iranian și a reimpus sancțiuni asupra industriei petroliere și a exporturilor iraniene. Arabia Saudită, cel mai mare producător al OPEC, conduce, de asemenea, acordul OPEC+ cu Rusia privind cotele de producție de petrol. Iranul este exceptat de la cote din cauza sancțiunilor împotriva sa.

"Un pas înainte în garantarea securității energetice mondiale"

"Republica Islamică Iran, în calitate de unul dintre cei mai mari deținători de rezerve de petrol și gaze din lume, acordă o mare importanță noilor investiții în industria petrolieră și salută orice tip de noi investiții în sectoarele sale de petrol și gaze, în special din partea statelor membre OPEC+, pentru a face un pas înainte în garantarea securității energetice mondiale", se arată în declarația ministerului iranian al petrolului, transmisă duminică.

Săptămâna trecută, ministrul de finanțe al Arabiei Saudite, Mohammed Al-Jadaan, a declarat că "există multe oportunități pentru investițiile saudite în Iran. Nu vedem impedimente, atâta timp cât termenii oricărui acord ar fi respectați".

De asemenea, în declarația ministerului iranian al petrolului, ministrul iranian al petrolului, Javad Owji, a declarat că "orice interferență, inclusiv amestec politic și juridic, în bazele economice ale pieței energetice va fi un joc în care toți jucătorii din arena energetică vor pierde și nu va reuși să contribuie la eradicarea sărăciei energetice și să ofere securitate pieței energetice globale".

Piața energiei trebuie să scape de interferențele politice pentru a obține stabilitate, se arată în declarație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.