Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul stârnește îngrijorare la nivel internațional: a îmbotățit uraniul la nivel de 60% într-o uzină subterană

blacknews.ro
Iran AIEA uraniu

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) cheamă Iranul la ordine după ce a constatat o schimbare a modului de operare în îmbogăţirea uraniului la un nivel de 60% în uzina subterană Fordo, care nu a fost semnalată în avans, relatează AFP, informează News.ro.

Ce a identificat ONU

Agenţia ONU - însărcinată cu verificarea caracterului paşnic al activităţilor nucleare - ”a detectat, în timpul unei vizite inopinante, la 21 ianuarie, că două cascade de centrifuge erau interconectate într-un mod sensibill diferit” faţă de cel declarat de către Teheran, acuză AIEA într-un raport, pe care AFP scrie că l-a consultat.

Directorul AIEA Rafael Grossi s-a declarat miercuri îngrijorat de această modificare semnificativă”, efectuată ”fără informarea agenţiei în avans”.  ”Acest lucru este incompatibil cu obligaţiile Iranului şi dăunează capacităţii agenţiei (...) de a implementa măsuri eficiente în instalaţie”, a subliniat el.

Instalaţia de la Fordo este atent monitorizată, după ce Iranul a început să producă în ea uraniu îmbogăţit la nivelul de 60%, în noiembrie 2022, pe lângă instalaţia de la Natanz.

Limita era de 3,67%

Acest nivel de îmbogăţire a uraniului depăşeşte cu mult nivelul de 3,67% - stabilit prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, încheiat de Republica islamică cu marile puteri - şi se apropie de nivelul de 90% al îmbogăţirii uraniului, necesar în vederea producerii unei bombe atomice.

Poziția Iranului

Iranul a negat mereu - inclusiv după retragerea Statelor Unite din acest pact, în 2018, şi reimpunerea sancţiunilor americane Teheranului - că vrea să se doteze cu bomba atomică şi s-a retras treptat din acord, ca represalii faţă de retragerea americană.  ”Ei au strâns suficient material nuclear pentru a fabrica mai multe arme nucleare”, în pofida faptului că sunt necesare şi alte etape, avertiza săptămâna trecută, în Parlamentul European (PE), Rafael Grossi.

Negocieri în vederea unei reanimări a Acordului de la Viena, lansate în aprilie 2021, se află într-un punct mort, în contextul unor tensiuni tot mai mari între Iran şi marile puteri din Occident.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.