Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul va găzdui o conferinţă asupra viitorului politic şi formarea unui nou guvern în Afganistan

Middle East Eyes
afganistan

Iranul intenţionează să găzduiască o conferinţă în capitala Teheran săptămâna viitoare asupra viitorului politic şi formarea unui nou guvern în Afganistan, informează luni DPA.

"La conferinţa de miercuri, de săptămâna viitoare (27 octombrie), vor participa miniştrii de externe ai ţărilor vecine precum şi reprezentantul Rusiei", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Saeed Khatibzadeh, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Khatibzadeh, Iranul va face apel, în timpul reuniunii, la formarea unui guvern în care toate grupurile politice - "inclusiv talibanii" - să fie reprezentate.

Ceea ce vrea Iranul în Afganistan este pacea, ceea ce nu vrea este violenţa şi terorismul, a spus el. Pe această cale, toate statele vecine ar trebui să fie alături de poporul afgan, a mai spus purtătorul de cuvânt la o conferinţă de presă la Teheran.

În Iran, există încă diferende de opinie cu privire la modul în care ar trebui guvernul să trateze cu gruparea islamistă de linie dură talibană în viitorul apropiat.

Unele cercuri politice de la Teheran cred că talibanii s-au schimbat şi nu mai sunt mişcarea islamistă din ultimii ani. Cu toate acestea, alţii spun că evoluţiile recente au dovedit doar contrariul. Mai mult, spun ei, Iranul şiit va rămâne întotdeauna un

duşman religios pentru extremiştii talibani suniţi.

Un nou val de refugiaţi de care se teme Teheranul, ca după invazia sovietică a Afganistanului în 1979, până acum nu a reuşit să se materializeze. Motivul, potrivit observatorilor, este şi criza economică acută din Iran, precum şi controalele stricte din cauza pandemiei de coronavirus.

Zonele-tampon provizorii stabilite la cele trei puncte de trecere a frontierei din nordul şi sud-estul ţării au rămas goale până acum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.