Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irimia (APCR): Am propus înființarea de comisii la nivelul spitalelor

Sigla CNAS

Prescripția tratamentelor pentru pacienții cu afecțiuni cronice a scăzut cu aproximativ 20% din luna martie până în prezent, ca urmare a desființării comisiilor de experți de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și al celor județene, iar soluția pentru remedierea acestei situații este înființarea de comisii în cadrul spitalelor, a declarat marți președintele Alianței Pacienților Cronici din România (APCR), Cezar Irimia, conform Agerpres.

"Am propus înființarea de comisii la nivelul spitalelor și atunci va dispărea teama aceea că medicii vor fi trași la răspundere. Aceasta este recomandarea și practica internațională. Vom face o adresă oficială către minister (n.r. Sănătății) și Casa Națională pentru obligativitatea acestei comisii. Deci medicul curant apelează la colegi și le spune ce decizii a luat privind tratarea acelui pacient. Vine cu argumentele lui, iar ceilalți doi medici îl vor contrazice sau vor fi de acord și vor semna împreună recomandarea tratamentului. Este o comisie mai mult colegială pentru a nu greși medicul curant și este binevenită. Atunci când e vorba de trei medici ai alt confort ca medic prescriptor în ceea ce privește tratamentul prescris pacientului", a precizat Irimia, la Palatul Parlamentului, la o dezbatere cu tema "Implicații legale ale prescrierii de medicamente în România: de la răspunderea personală la impactul asupra pacienților!".

El a adăugat că i s-a părut o decizie bună desființarea comisiilor de specialiști de la nivelul CNAS, pentru ca medicul să aibă autonomie în tratarea pacientului, dar acest lucru nu s-a întâmplat. "Desființarea acestor comisii nu a mai creat acel confort medicului prescriptor, prin care el se culca liniștit seara că există acest filtru la nivel de Casă Națională. Din analizele pe care le-am făcut, prescripția a scăzut de la 1 martie până în prezent cu 20%. Zilnic, în România mor 130 de pacienți din patologia oncologică, mulți dintre ei cu șanse reale de supraviețuire sau chiar de vindecare, iar cu această scădere a prescripției cu siguranță numărul deceselor se va înmulți", a susținut președintele APCR.

Întrebat de ce crede că medicii se tem să prescrie tratament, Irimia a spus că aceștia reclamă lipsa de claritate a normelor metodologice de prescriere a medicamentației. "Cu alte cuvinte, protocoalele sunt restrictive și ei nu-și asumă aceste protocoale care pot fi interpretate. Ei au teama controalelor venite de la Curtea de Conturi, care le va imputa rețetele prescrise. E vorba de zeci de mii de euro. Dăm crezare și acestor medici prescriptori pentru că pe undeva au și ei dreptate, dar noi trebuie să clarificăm lucrurile și de aceea ne-am adunat la această dezbatere publică prin care să găsim niște soluții pentru a remedia situația", a spus Irimia.

Cu această ocazie a fost lansată aplicația, "Ați fost tratați corect?" prin intermediul căreia pacienții din România vor pune pe harta țării spitalele unde au primit tratamentul corect, dar și pe cele unde nu au fost tratați conform standardelor. Aplicația va fi pe site-ul "i-pacient.ro". Președintele APCR a menționat că aplicația este aproape gata, o problemă încă nerezolvată fiind cea a achiziționării de infochioșcuri, care vor fi montate în primă instanță în marile spitale, facultăți și în institutele oncologice. Monitoarele digitale vor cuprinde atât informații despre boala respectivă, despre pașii de urmat în tratarea acelei boli, dar și formularul de satisfacție privind îngrijirile medicale din unitatea respectivă. "Va fi foarte simplu și la îndemâna oricui și pacientul nu va mai avea acea teamă că vede asistenta sau medicul ceea ce scrie în hârtia respectivă. Până la sfârșitul anului vor apărea în institutele oncologice aceste infochioșcuri, în primă fază vor fi zece, în punctele cheie și în centrele universitare", a punctat vorbitorul.

La rândul său, Oana Costan, director în cadrul CNAS, a spus că această aplicație este binevenită. "Noi reprezentăm interesele asiguraților noștri, suntem în aceeași măsură interesați să știm și gradul lor de satisfacție față de serviciile pe care le primesc. Este un alt mod de a evalua gradul de satisfacție al asiguraților față de calitatea serviciilor medicale pe care le primește și un instrument util în a îmbunătăți comunicarea cu pacientul", a spus Costan. La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Administrației Prezidențiale, lideri de societăți profesionale, medici prescriptori, lideri și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, specialiști în drept și asigurări, companii farmaceutice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.