Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iritare maximă la Kiev după mai multe îndemnuri de a se încerca o înțelegere cu Rusia: Occidentalii trebuie să înțeleagă că nu vor exista `înțelegeri`

Ucraina a exclus sâmbătă posibilitatea de a accepta un armistițiu cu Rusia și a respins ideea de a încheia un acord cu Moscova care să implice cedarea de teritorii, relatează Reuters.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak recunoaște că poziția Kievului în privința războiului a devenit tot mai intransigentă, dar spune că orice concesii făcute Moscovei s-ar întoarce împotriva Ucrainei, pentru că Rusia ar riposta și mai dur după orice pauză în lupte.

„Războiul nu se va opri (după vreo concesie). Va fi doar pus pe pauză pentru o perioadă de timp”, a declarat Podoliak pentru Reuters, într-un interviu acordat din biroul prezidențial, puternic păzit, unde unele dintre ferestre și coridoare sunt protejate de saci de nisip, notează agenția de presă.

„Apoi, cu o intensitate reînnoită, rușii își vor spori armamentul, efectivele și își vor îndrepta greșelile, se vor moderniza puțin, vor demite mulți generali și vor începe o nouă ofensivă, chiar mai sângeroasă și pe scară mai largă”, a continuat consilierul prezidențial.

Podoliak a catalogat drept „foarte ciudate” apelurile care vin din Occident pentru o încetare urgentă a focului ce ar implica ca forțele rusești să rămână în teritoriile pe care le-au ocupat în sudul și estul Ucrainei. „Forțele (rusești) trebuie să părăsească țara și după aceea va fi posibilă reluarea procesului de pace”, a subliniat el.

Ambele părți sunt de acord că negocierile de pace s-au blocat și fiecare dă vina pe cealaltă.

Mii de oameni au fost uciși, milioane de oameni au fost strămutați, iar orașele au fost devastate de la invadarea Rusiei, la 24 februarie.

Rusia spune că a preluat controlul total al orașului Mariupol din sudul țării, ceea ce ar fi o victorie semnificativă, dar invazia sa a stagnat în alte zone, în timp ce Ucraina este susținută prin creșterea livrărilor de arme din partea aliaților săi.

O încetare a focului ar face jocul Kremlinului, a declarat Podoliak. „Ei vor să rămână blocați într-un soi de succes militar. Cu siguranță nu vor exista succese militare având în vedere ajutorul partenerilor noștri occidentali”, a menționat el.

„Ar fi bine ca elitele europene și americane să înțeleagă până la capăt: Rusia nu poate fi lăsată la jumătatea drumului, pentru că vor (dezvolta) o dispoziție 'revanșardă' și vor fi și mai cruzi. Trebuie să fie înfrânți, să fie supuși unei înfrângeri dureroase, cât mai dureroase posibil”, a explicat Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.