Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irlanda de Nord, pregătiri intense pentru venirea lui Joe Biden: zeci de poliţişti şi vehicule ale serviciilor secrete au descins la Belfast

Casa Albă
Joe Biden

Zeci de poliţişti şi vehicule ale serviciilor secrete au descins marţi dimineaţă la Belfast, în Irlanda de Nord, într-o operaţiune majoră de securitate înaintea vizitei preşedintelui american Joe Biden, relatează PA Media/dpa.

Avionul Air Force One va ateriza pe aeroportul internaţional din Belfast în cursul serii de marţi, dând startul vizitei de patru zile a lui Biden pe insulă, în provincia britanică Irlanda de Nord şi în Republica Irlanda, potrivit Agerpres.

Vizita a fost programată pentru a coincide cu împlinirea a 25 de ani de la Acordul din Vinerea Mare, care în mare parte a pus capăt celor trei decenii de violenţe.

În pregătirea vizitei, o uriaşă operaţiune de securitate a fost declanşată de ambele părţi ale frontierei, populaţia fiind avertizată să se aştepte la întârzieri în zonele pe care le va vizita preşedintele american.

Bedford Street, principala arteră spre centrul oraşului Belfast, a fost închisă pentru trafic, împreună cu străzile laterale din jurul Grand Central Hotel.

Strada a rămas deschisă pentru pietoni, în timp ce zeci de poliţişti şi numeroase vehicule blindate au umplut zona.

Câteva vehicule ale poliţiei au înconjurat Universitatea Ulster, unde Biden va vizita miercuri clădirea nouă, înainte de a pleca spre Republica Irlanda.

Anne Tennyson, din Belfast, s-a declarat bucuroasă de vizită, în pofida măsurilor extinse de securitate. 'Cred că e grozav să-l vedem venind aici. E fantastic. Belfast a făcut curăţenie şi s-a pregătit şi arată grozav', a spus ea.

Nord-irlandeza a adăugat însă că este păcat că preşedintele american vine în vizită într-o perioadă în care executivul local nu funcţionează. 'El este evident un diplomat, aşa că mi-ar plăcea să-şi folosească influenţa diplomatică pentru a-i aduce împreună (pe unionişti şi republicani, n.red.) pentru binele Irlandei de Nord', a afirmat ea.

Instituţiile locale create în urma Acordului din Vinerea Mare sunt paralizate de peste un an din cauza dezacordurilor legate de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Partidul unionist DUP refuză să participe la guvernare atât timp cât nu se renunţă la dispoziţiile post-Brexit (controale vamale, aplicarea anumitor norme europene ş.a.) ce vizează evitarea revenirii la o frontieră fizică cu Republica Irlanda.

Dorothy Wardlaw, aflată în vizită la Belfast din Scoţia, a fost de părere că prezenţa crescută a poliţiei în oraş este 'puţin înfricoşătoare. 'Cred că e ridicol, chiar cred că e pur şi simplu o pierdere de bani', a spus ea, după care a adăugat: 'E puţin înfricoşător, chiar te sperie'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.