Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irlanda RESPINGE ferm impozitul de minim 15% pe profitul multinaţionalelor

promptmedia.ro
taxe impozit fiscal

Impozit pe profit de 12,5% aplicat în Irlanda aduce prosperitate acestei ţări şi ''este un element cheie al politicii noastre economice de decenii'', a declarat postului RTE ministrul de finanţe irlandez Paschal Donohoe, care a apreciat că o creştere a acestei rate de impozitare ar crea probleme companiilor care au investit în Irlanda.

Sistemul fiscal favorabil a permis înregistrarea în Irlanda a unei întregi serii de companii americane, inclusiv mari societăţi farmaceutice şi din sectorul digital ale căror profituri au crescut substanţial de când a început pandemia COVID-19.

Irlanda a reuşit astfel să obţină o creştere a PIB-ului său anul trecut, în pofida efectelor pandemiei. Guvernul de la Dublin a revizuit joi în creştere această sporire a PIB-ului pe anul trecut, de la 3,4% la 5,9%. Fără efectul generat de multinaţionale, PIB-ul irlandez ar fi scăzut în 2020 cu 5%. La fel, pentru primul trimestru al anului în curs creşterea PIB-ului a ajuns la 8,6%, faţă de 7,8% în prognoza precedentă, iar în lipsa contribuţiei multinaţionalelor s-au fi ajuns la o scădere de 3,1%.

Miniştrii de finanţe din ţările G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente) au anunţat sâmbătă un acord ''istoric asupra unei arhitecturi fiscale internaţionale mai stabile şi mai echitabile'', care stabileşte la nivel mondial un impozit ''de cel puţin 15%'' pe profitul multinaţionalelor.

''Pilonul 1'' al acordului constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit plătit de multinaţionale către ţările denumite ''de piaţă'', adică ţările unde-şi desfăşoară activităţile. Aşadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile şi reuşeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici.

Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro şi cu o rată a profitului de peste 10%. Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor, conform agerpres.

''Pilonul 2'' corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puţin 15% asupra profitului companiilor multinaţionale. Un stat va putea taxa profiturile obţinute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferenţa.

Miniştrii de finanţe din ţările G20 le-au adresat de asemenea un apel celor 8 din cele 139 de state ale grupului de lucru al Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) ce nu au subscris instituirii acestui impozit minim să o facă, printre ele numărându-se Irlanda şi Ungaria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.