Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Isarescu: Când se va publica inflatia vom vedea o scadere a preturilor de 2% într-o luna

mugur isarescu

Publicarea datelor asupra inflatiei pentru luna iunie va arata o scadere a preturilor de 2% de la o luna la alta, iar indicele anual al inflatiei va deveni probabil negativ, de la 1,2% în mai, a declarat marti, guvernatorul Bancii Nationale a României, Mugur Isarescu.

"Peste câteva zile se va publica indicele inflatiei pe luna iunie, o sa vedem o scadere a preturilor de 2% într-o luna, iar indicele anual probabil ca se va duce la minus, de la 1,2%", a afirmat Isarescu la un seminar organizat la BNR cu ocazia aniversarii a 10 ani de la trecerea la leul greu.

El a reiterat ideea ca în România nu se poate vorbi despre deflatie, întrucât ar presupune ca preturile scad treptat, iar pupulatia nu mai cumpara, în asteptarea unor scaderi si mai mari de preturi.

"La noi nu este deflatie, a crescut consumul", a spus Isarescu, potrivit Mediafax.

El a atras însa atentia ca dozajul în politica monetara este esential, având în vedere ca orice decizie are efect pe o perioada mai mare, de 1-2 ani, iar la momentul deciziei exista "o pondere mai mica sau mai mare de necunoscut în viitor".

"Daca în iulie se va întâmpla la fel, cu datele anuntate în august pentru iulie, apoi în august, septembrie octombrie, nu este bine sa fii prudent? Sa lasi o doza pentru acest necunoscut, nu stii cum va reactiona societatea, economia. De aceea, avem o politica prudenta", a conchis guvernatorul.

Preturile de consum au urcat cu 0,5% în mai fata de aprilie, iar rata anuala a inflatiei a crescut de la 0,8% la 1,2%, potrivit Institutului National de Statistica.

La 1 iunie a intrat în vigoare reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%. Masura a determinat, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Nielsen, o scadere medie a preturilor de 11% si o crestere de 17% a numarului de produse vândute, în prima jumatate a lunii iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.