Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Isărescu DESFIINŢEAZĂ legea lui Zamfir privind DOBÂNZILE: 'Ce urmează? Să propună prin lege că, de mâine, România e Germania?' AVERTISMENT DUR ŞI DE LA FMI

captura TV
Mugur Isarescu

Guvernatorul BNR a atras atenţia vineri, într-un eveniment dedicat incluziunii financiare, că propuneri legislative de tipul celei cu care senatorul Daniel Zamfir marşează prin Parlament, care vizează plafonarea dobânzilor pentru creditele de consum la 18%, riscă să distrugă piaţa creditului din România. Acesta a punctat că orice iniţiativă legislativă trebuie să pornească de la realităţile financiare, sociale şi economice dintr-o ţară, subliniind că nimeni nu poate decide prin lege că, începând de mâine, România să aibă acelaşi nivel de trai cu cel înregistrat în ţările din Europa Occidentală.

„A veni cu o lege care spune că am înţeles eu că aşa e în UE nu este suficient. (…) De la a spune că vrem ca în România creditarea să fie ca în UE şi până la a propune o lege să avem nivelul trai în România ca în Uniunea Europeană câţi paşi sunt? Sunt numai câţiva. Sunt numai câţiva paşi şi o să ne pomenim şi cu o lege din asta care să ne spună că trebuie să trăim la fel de bine ca în Uniunea Europeană", a avertizat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Citește și: Scandal de proporții la TVR: O cunoscută prezentatoare a fost dată în judecată

Mugur Isărescu a atenţionat, de asemenea, că astfel de iniţiative legislative trecute de Parlament pot distruge, în lipsa unui studiu de impact care să prezinte efectele reale la nivelul economiei şi societăţii, piaţa creditelor din România. „Faptul că acum se discută legi fără un studiu de impact este un lucru care trebuie să ne dea de gândit”, a punctat Guvernatorul BNR. Acesta a arătat că, în noua logică dorită de senatorul Daniel Zamfir, creditul riscă „să nu mai fie credit, să ajungă un fel de donaţie cu accept numai dintr-o singură parte şi cu argumentaţia că nu este dat înapoi, deci nu mai e credit pentru că debitorul nu a înţeles despre ce este vorba.”

Un avertisment privind destabilizarea pieţei creditelor din România în scenariul în care legea lui Daniel Zamfir trece de Parlament a venit si de la FMI. Reprezentanţii Fondului au atenţionat tot astăzi că, în cazul în care propunerea lui Zamfir trece în forma actuală, creditele oferite de instituţiile financiare se vor restrânge puternic, ceea ce va genera efecte negative semnificative în economia reală, stimulând totodată creditele neperformante. „Iniţiativele legislative care afectează sistemul financiar ar trebui evitate. Mai multe iniţiative recente, dacă ar fi adoptate, ar reduce creditul oferit economiei reale şi ar încetini rezolvarea problemei creditelor neperformante, afectând în mod negativ stabilitatea financiară. Printre aceste iniţative se numără propunerile privind limitarea dobânzilor la creditele pentru gospodării şi a preţurilor la care persoanele fizice pot răscumpăra datoriile achiziţionate de terţe părţi", au subliniat oficialii FMI, potrivit Agerpres.

Citește și: Mugur Isărescu, avertisment de ultimă oră: “Se poate ajunge ca unii oameni să nu mai dea banii înapoi!”

Amintim că şi Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, şi-a avertizat foştii colegi de partid din PSD în urmă cu câteva zile că, în cazul în care vor susţine propunerea legislativă a lui Daniel Zamfir, primii loviţi de plafoanele de dobânzi introduse de acesta vor fi votanţii tradiţionali ai social-democraţilor. Georgescu a atras atenţia majorităţii parlamentare că un plafon al dobânzii general valabil pentru bănci şi INF-uri se poate dovedi mult prea scăzut şi riscă să restrângă masiv oferta de creditare. Prim-viceguvernatorul BNR le-a spus indirect foştilor săi colegi că votanţii PSD vor fi cei care nu vor mai îndeplini criteriile care să îi transforme în persoane bancabile şi, astfel, atunci când vor avea nevoie de bani, disperarea îi va împinge către creditorii ilegali.

Citește și: EXCLUSIV! DNA aruncă BOMBA! „Informația este FALSĂ!” .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.