Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ISF: 'Piaţa asigurărilor are 37.748 de consultanţi în asigurări'

facebook.com
asigurari insurance

În piaţa asigurărilor există 37.748 de distribuitori de produse de asigurare şi/sau reasigurare, care au devenit, după îndeplinirea cerinţelor de formare profesională, specialişti în intermedierea asigurărilor, potrivit unui comunicat al Institutului de Studii Financiare, potrivit Agerpres.

"Începând cu 15 februarie 2020, odată cu marcarea finalizării unei etape importante în aplicarea Legii nr. 236/2018 care transpune Directiva (UE) 2016/97 a Parlamentului European şi a Consiliului privind distribuţia de asigurări, în piaţa asigurărilor există 37.748 de distribuitori de produse de asigurare şi/sau reasigurare, care au devenit, după îndeplinirea cerinţelor de formare profesională, specialişti în intermedierea asigurărilor, în consultanţă pentru clienţii lor. Astfel, clienţii vor putea avea parte de servicii de o calitate mai ridicată, personalizate nevoilor lor", se precizează într-un comunicat al Institutului.

Potrivit preşedintelui ISF, Cătălin Rangu, distribuitorii sunt punctul central al sistemului asigurărilor, activitatea lor dând încredere în sistem, realizând educaţie financiară şi servind nevoilor de siguranţă financiară ale clienţilor.

"Institutul de Studii Financiare s-a implicat alături de membrii săi la construirea unui sistem european de formare profesională, sincronizat cu reţeaua europeană de certificare financiară EFICERT, a contribuit la formarea a zeci de mii de oameni care pot deservi consumatorii în calitate de consultanţi, de specialişti în gestionarea riscurilor clienţilor. Distribuitorii sunt punctul central al sistemului nervos al asigurărilor, activitatea lor dând încredere în sistem, realizând educaţie financiară, servind nevoilor de siguranţă financiară, de bunăstare ale clienţilor", consideră Călin Rangu, citat în comunicat.

Citește și: Apropiatul lui Liviu Dragnea a făcut anunțul: Revine în Partidul Social Democrat!

În evidenţele ISF sunt înregistraţi 33.374 intermediari în asigurări persoane fizice, 2.514 angajaţi societate, 1.533 conducători ai intermediariarilor secundari persoane juridice, 327 conducători executivi ai intermediarilor principali, care ating standardele solicitate de directiva europeană.

"Certificarea şi formarea profesională continuă a distribuitorilor de produse de asigurare este şi o modalitate de a creşte gradul de educaţie financiară, acesta fiind unul din obiectivele principale ale ISF. Este nevoie de ceva mai mult decât simpli vânzători, avem nevoie de consultanţi, avem nevoie de persoane care să aibă competenţele necesare de a oferi consumatorului produsele de asigurare potrivite şi care să ofere asistenţă inclusiv post-vânzare", a precizat Cătălin Câmpeanu, director general adjunct al ISF.

În context, preşedintele ISF a explicat că obiectivul principal al legislaţiei de distribuţie este protecţia consumatorilor pe durata de viaţă a produsului, de la conceperea, testarea şi lansarea lui, trecând prin consultanţă şi vânzare, până la o soluţionare corectă a eventualelor cereri de despăgubire.

"Noua legislaţie pune accentul pe asigurarea unei conduite corecte a distribuitorilor, care trebuie să aibă competenţe, cunoştinţe şi aptitudini dovedite, transparenţă, limitarea conflictelor de interese, informare, deservire corectă a clienţilor. Legea nr. 236/2018 menţionează expres că distribuitorii de asigurări (asigurători şi intermediari) trebuie să acţioneze întotdeauna onest, corect şi profesionist, astfel încât să corespundă cel mai bine intereselor clienţilor", a menţionat Călin Rangu.

Institutul de Studii Financiare, aflat în subordinea Autorităţii de Supraveghere Financiară, este un centru de excelenţă în domeniul studierii pieţelor de profil şi derulării programelor de educaţie financiare pentru asigurarea competenţelor, aptitudinilor şi cunoştinţelor personalului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.