Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ISIS a capturat un oraș antic

Jihad ISIS

Jihadiştii din Statul Islamic au ocupat sâmbătă mai multe sectoare din nordul oraşului sirian strategic Palmira, unde se află monumentalele ruine ale unei mari cetăţi a lumii antice, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

'Statul Islamic a avansat şi a ocupat aproape toată partea de nord a oraşului Palmira. Confruntări intense continuă' între jihadişti şi forţele armatei siriene, a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, citat de AFP.

Statul Islamic a lansat asaltul asupra oraşului Palmira miercuri, apropiindu-se treptat de situl antic joi şi vineri. Jihadiştii au executat cel puţin 49 de civili în timpul acestei ofensive, conform organizaţiei menţionate.

OSDO anunţa vineri că armata guvernamentală siriană a trimis întăriri la Palmira pentru a încerca să apere de jihadişti această bijuterie arheologică antică din deşertul sirian înscrisă în Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Tot vineri, directorul Antichităţilor şi Muzeelor Siriene, Maamun Abdelkarim, a făcut apel la comunitatea internaţională să se mobilizeze pentru a împiedica distrugerile de la Palmira, ceea ce ar fi, în opinia sa, 'o catastrofă internaţională'.

Acum o lună de zile, jihadişti ai Statului Islamic au distrus cu buldozere şi explozibili bijuteriile arheologice de la Nimrud (în nordul Irakului), oraş asirian din secolul al XIII-lea. Anterior, jihadiştii au distrus ruinele de la Hatra - o cetate veche de peste 2.000 de ani care a rezistat invaziilor romane - şi sculpturi preislamice inestimabile la Mosul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.