Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ISIS a executat 741 de civili în cursul bătăliei pentru Mosul

isis oil petrol

Gruparea Stat Islamic (SI) a executat 741 de civili în cursul bătăliei pentru Mosul, al doilea oraş ca mărime din Irak, recucerit în iulie de către armata irakiană după nouă luni de lupte, a indicat joi ONU, care încurajează Bagdadul să sesizeze Curtea Penală Internaţională (CPI), relatează AFP.

În total, 2.521 de civili au murit, majoritatea în atacuri ale jihadiştilor, în cursul ofensivei, a precizat Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului într-un raport. ''Responsabilii trebuie să răspundă pentru crimele lor pline de ură'', a afirmat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, într-un comunicat.

Oraşul Mosul a fost cucerit de către jihadiştii SI în 2014 şi a devenit capitala autoproclamatului lor ''califat'' în Irak. După căderea oraşului, Înaltul Comisar a spus că a strâns mărturii directe ce descriu ''răpiri în masă de civili, utilizarea a mii dintre ei drept scuturi umane, bombardarea deliberată a unor locuinţe şi tiruri de arme asupra unor civili care încercau să fugă din oraş''.

Peste 800.000 de persoane au fost strămutate din cauza luptelor, se precizează în raport. "Un număr de 461 de civili au fost ucişi ca urmare a unor raiduri aeriene în timpul celei mai intense etape a ofensivei lansate pe 19 februarie de către forţele de securitate irakiene'', se precizează în documentul ONU, relevând faptul că era imposibil să se stabilească originea loviturilor aeriene ''în aproape toate cazurile''.

Înaltul Comisariat invită guvernul irakian să ceară din partea Curţii Penale Internaţionale (CPI) să ancheteze imediat această situaţie. ''Judecându-i pe responsabilii acestor 'crime internaţionale' de la Mosul, autorităţile irakiene vor adresa un mesaj populaţiei care a suferit, demonstrând că, indiferent când sau unde, se va face în cele din urmă justiţie'', a conchis el, conform Agerpres.

''Crimele internaţionale'' se referă la genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.