Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Islanda a relaxat starea de urgenţă naţională instituită pentru combaterea transmiterii noului coronavirus

flag islanda

Islanda a relaxat luni starea de urgenţă naţională instituită pentru combaterea transmiterii noului coronavirus, avizând desfăşurarea adunărilor publice de până la 200 de persoane şi redeschiderea cluburilor de noapte şi a sălilor de sport în contextul în care ţara se apropie de o recuperare completă în urma pandemiei, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Acest stat din Atlanticul de Nord, care a limitat răspândirea virusului printr-o strategie de testări şi anchete epidemiologice meticuloase şi măsuri severe de izolare la domiciliu, a confirmat 1.804 de cazuri de infectări şi 10 decese. În luna mai au fost raportate doar cinci cazuri noi, iar peste 99% dintre persoanele infectate s-au însănătoşit.

Nivelul de alertă instituit în Islanda a fost redus de la ''faza de urgenţă'' la ''faza de alertă'', al doilea dintre cele trei niveluri, a precizat luni guvernul local într-un comunicat.

Sălile de sport au primit permisiunea de a se redeschide, deşi doar la jumătate din capacitate, iar barurile şi restaurantele pot servi clienţii până la ora locală 23:00, se mai precizează în comunicat.

Adunările publice de până la 200 de persoane vor fi permise, iar regula păstrării unei distanţe de doi metri a devenit opţională, dar recomandată cu toate acestea de către autorităţi.

Citește și: Semnal grav al unui fost șef SIE: Anumiți lideri politici s-au folosit de coronavirus pentru a-și consolida puterea

Islanda a început ridicarea restricţiilor izolării la domiciliu la începutul lunii mai, permiţând redeschiderea saloanelor de coafură, muzeelor şi şcolilor, după ce epidemiologul-şef a anunţat că pandemia şi-a depăşit vârful.

Epidemiologul-şef a precizat că prima fază de relaxare a restricţiilor ''nu pare să fi condus la o creştere a infectărilor'', se mai spune în comunicatul guvernamental. Restul restricţiilor ar putea fi ridicate pe 21 iunie.

Un număr de 58.844 de islandezi au fost testaţi pentru depistarea noului coronavirus, echivalentul a peste 16% dintre cetăţeni, un procent mai mare aproape decât în orice altă ţară datorită, în parte, numărului său mic de locuitori.

Numărul persoanelor cunoscute în prezent ca purtătoare ale virusului este de doar trei pe teritoriul ţării. Şapte dintre cele 10 persoane care au decedat aveau peste 70 de ani.

Pandemia a afectat din plin economia islandeză, dependentă de turism, ceea ce a determinat banca centrală să reducă de două ori rata dobânzilor, iar guvernul să cheltuiască circa 2 miliarde de dolari în ajutoare financiare pentru a veni în sprijinul afacerilor şi a persoanelor care au rămas fără locuri de muncă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.