Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israel - Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz reiau negocierile pentru formarea unui nou guvern

The telegraph
benjamin natanyahu benny gantz

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi principalul său rival Benny Gantz au avut marţi o întâlnire în încercarea de a ajunge la un acord asupra formării unui guvern de uniune naţională, în condiţiile în care termenul limită fixat de preşedintele Israelului se apropie, informează dpa potrivit Agerpres.

Ambele părţi au reluat negocierile după ce discuţii care au avut loc marţi la primele ore ale dimineţii au dus la un "progres semnificativ", potrivit purtătorului de cuvânt al lui Gantz.

Benny Gantz, liderul facţiunii parlamentare a partidului Albastru şi Alb, deţine în prezent mandatul care i-a fost conferit de preşedintele Reuven Rivlin pentru formarea unui guvern.

Mandatul lui urma să expire luni la miezul nopţii (21:00 GMT), însă preşedintele Rivlin a prelungit termenul limită până miercuri la miezul nopţii.

Cei doi rivali şi-au accelerat eforturile pentru formarea unui guvern de urgenţă unit, pentru a putea stăvili pandemia de coronavirus şi criza economică.

Israelul este condus de un guvern interimar sub conducerea lui Netanyahu de la sfârşitul lui 2018. Alegeri au fost organizate de trei ori în decurs de un an în această ţară şi nici după al treilea rând de alegeri, din 2 martie, niciuna dintre părţi nu a câştigat majoritatea parlamentară.

Gantz a primit mandatul de a forma guvernul după ce şi-a asigurat susţinerea altor parlamentari, însă eforturile lui de a forma o coaliţie cu Netanyahu, judecat pentru corupţie, au dus la ruperea acestei alianţe.

Potrivit unor informaţii apărute în presă, unul dintre cele mai sensibile puncte îl constituie cererea formulată de partidul Likud al lui Netanyahu de a avea veto asupra numirilor în domeniul justiţiei. Netanyahu doreşte de asemenea o garanţie că nu i se va refuza de către Curtea Supremă dreptul de a fi premier din cauza acuzaţiilor de corupţie.

Dacă negocierile se vor bloca din nou, Rivlin a spus duminica aceasta că îi va preda sarcina formării guvernului Knessetului, parlamentul ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.