Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul caută să evite colapsul Autorității Palestiniene, dar impune cerințe și condiții în schimbul sprijinului său

intpolicydigest.org
Benjamin Netanyahu

Israelul doreşte să prevină "prăbuşirea" Autorităţii Palestiniene, dar cere în schimb o serie de angajamente din partea sa, cum ar fi încetarea "acţiunilor sale împotriva Israelului pe scena internaţională", a anunţat, duminică seara, biroul premierului israelian, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

După învestirea în ianuarie a guvernului premierului Benjamin Netanyahu, unul dintre cele mai de dreapta din istoria ţării, Israelul a anunţat adoptarea de sancţiuni împotriva Autorităţii Palestiniene pentru a o face "să plătească preţul" pentru abordarea sa, respectiv examinarea la ONU a ocupaţiei israeliene a teritoriilor palestiniene.

Cabinetul de securitate a adoptat propunerea premierului care intenţionează să acţioneze pentru "a împiedica prăbuşirea Autorităţii Palestiniene", dar fără a renunţa la cerinţele israeliene de a pune capăt "acţiunilor sale împotriva Israelului pe scena internaţională", a indicat într-un comunicat biroul premierului Benjamin Netanyahu.

Alte condiţii formulate sunt încetarea "instigării la ură în mass-media şi în sistemul de învăţământ, încetarea subvenţiilor pentru familiile teroriştilor şi oprirea construcţiilor" în Zona C (sub controlul Israelului) în Cisiordania ocupată.

Biroul prim-ministrului nu oferă totuşi detalii despre ce fel de acţiune intenţionează să întreprindă Israelul pentru a preveni prăbuşirea Autorităţii Palestiniene, care are puteri limitate pe aproximativ 40% din Cisiordania.

La rândul lor, mass-media israeliene evocă în special crearea de zone industriale pentru palestinieni în zona C precum şi alte măsuri economice care să favorizeze viaţa cotidiană.

Această decizie a cabinetului de securitate survine la câteva zile după încheierea unei operaţiuni "antiteroriste" israeliene la Jenin, în nordul Cisiordaniei, care s-a soldat cu 12 morţi de partea palestiniană şi un mort de partea israeliană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.