Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul a atacat milițiile șiite din Siria susținute de Iran

israel, arestari

Israelul a atacat miliţiile şiite susţinute de Iran în Siria, a afirmat joi premierul Beniamin Netanyahu, estimând că astfel de acţiuni ar putea contribui la stăvilirea unui exod de refugiaţi sunniţi din Siria către Europa, relatează agenţia Reuters, informează Agerpres.

Oficiali israelieni au dezvăluit anterior că au întreprins o serie de lovituri aeriene în Siria pentru a preveni presupuse transferuri de arme către gherilele Hezbollahului şiit libanez sau desfăşurări ale armatei iraniene. Dar ei rareori au dat detalii despre operaţiuni sau au descris miliţiile non-libaneze ca fiind ţintele vizate.

Netanyahu a acuzat Iranul, care ajută Damascul să combată rebeliunea izbucnită în urmă cu şapte ani, de aducerea a 80.000 de combatanţi şiiţi din ţări precum Pakistan şi Afganistan pentru a întreprinde atacuri împotriva Israelului şi pentru a modifica majoritatea sunnită din Siria.

''Aceasta este o reţetă pentru reaprinderea unui alt război civil - aş putea spune un război teologic, un război religios - şi scânteile acestuia ar putea fi milioane în plus care să meargă către Europa şi mai departe... Şi aceasta ar provoca revolte fără sfârşit şi terorism în multe, multe ţări'', a declarat Netanyahu în cadrul unui forum privind securitatea internaţională.

''Desigur, nu îi vom lăsa să facă aceasta. Vom lupta împotriva lor. Prevenind aceasta - şi noi am bombardat bazele lor, ale miliţiilor şiite -, contribuim la securitatea ţărilor noastre, la securitatea lumii'', a mai spus premierul israelian.

Vezi și: Fără aniversare la Casa Albă? Deși Donald Trump împlinește astăzi 72 de ani, nu sunt anunțate evenimente pe agenda publică

Netanyahu nu a oferit detalii. Aproape jumătate din populaţia de 22 de milioane de locuitori de dinainte de război a Siriei a fost strămutată din cauza luptelor, sute de mii dintre ei luând calea Europei.

Populaţia Siriei este în majoritate formată din musulmani sunniţi. Preşedintele Bashar Al-Assad provine din cadrul minorităţii religioase alawite, considerată deseori o ramură a Islamului şiit.

În baza unor acorduri recente între guvernul lui Al-Assad şi rebeli, în principal sunniţi, insurgenţii au părăsit zonele asediate de mult timp, uneori în schimbul unor locuitori şiiţi, care se mută din sate asediate de către insurgenţi.

Opoziţia politică faţă de Bashar Al-Assad spune că acordurile duc la o transformare demografică forţată şi la o strămutare deliberată a inamicilor săi din principalele oraşe din vestul Siriei. Guvernul de la Damasc susţine la rândul său că acordurile permit preluarea controlului şi reinstaurarea serviciilor în oraşele distruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.