Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul a fost la un pas sa atace Iranul. Cine s-a opus planurilor

israel iran

Fostul ministru israelian al apărării Ehud Barak a declarat că trei planuri de atac împotriva Iranului susţinute de el şi de premierul Benjamin Netanyahu au fost blocate de armată, relatează duminică AFP. 

Ministru al apărării în perioada 2009-2013, Ehud Barak a declarat pentru un post de televiziune privat că planuri de atac au fost elaborate între 2009 şi 2010 şi aprobate de el şi de Benjamin Netanyahu, însă răspunsul şefului Statului Major de la acea vreme, generalul Gaby Ashkenazi, "nu a fost unul pozitiv". 

Anul următor, noul şef al Statului Major, generalul Benny Gantz, le-a explicat liderilor politici că există posibilitatea unui atac însă i-a avertizat asupra "riscurilor", a mai spus Barak în interviul acordat Benny Gantzîn noaptea de vineri spre sâmbătă. 

Rezervele militarilor i-au convins pe Moshe Yaalon, actualul ministru al apărării şi ministru al afacerilor strategice la momentul respectiv, şi pe Yuval Steinitz, pe atunci ministru al finanţelor şi actualul ministru al infrastructurii, a adăugat el. 

Ca urmare a refuzului venit din partea lui Moshe Yaalon şi Yuval Steinitz, care făceau parte din cei opt membri ai cabinetului de securitate, Netanyahu nu a beneficiat de majoritatea necesară pentru a merge mai departe, a mai spus Ehud Barak. 

În 2012, Israelul a avut o nouă ocazie de a ataca Iranul, însă aceasta nu a fost folosită pentru că "ar fi trebuit să aibă loc în acelaşi timp cu importante manevre militare desfăşurate cu Statele Unite ceea ce risca să pună în dificultate Washingtonul şi să dea impresia că americanii ar fi fost direct implicaţi în atac", a mai spus el. 

Fostul premier Ehud Olmert l-a acuzat în 2013 pe succesorul său Benjamin Netanyahu că a cheltuit aproape trei miliarde de dolari pentru a pregăti un atac împotriva Iranului care în cele din urmă nu a mai avut loc.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.