Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul a închis punctul de intrare a mărfurilor spre Gaza

Jonathanics
gaza rachete explozii israel

Autorităţile israeliene au anunţat în noaptea de luni spre marţi închiderea punctului de intrare a mărfurilor dintre Israel şi Fâşia Gaza ca represalii pentru noi tiruri şi baloane incendiare lansate din enclava palestiniană sub blocadă, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Luni dimineaţă, islamiştii Hamas, mişcarea la putere în Gaza, au tras rachete spre Marea Mediterană, iar seara surse israeliene au anunţat lansarea de baloane incendiare care au aterizat în zone din sudul Israelului, dar fără să provoace victime.

În noaptea de luni spre marţi, organismul israelian responsabil cu operaţiunile civile în Teritoriile Palestiniene (Cogat) a anunţat că postul de la Kerem Shalom, pe unde intră mărfurile din Israel în Gaza, "va fi închis pentru trecerea tuturor bunurilor, cu excepţia ajutorului umanitar esenţial şi a combustibilului".

"Această decizie a fost luată din cauza lansării neîncetate de baloane incendiare din Fâşia Gaza către Israel", se adaugă într-un comunicat, care acuză Hamas că este "responsabilă" pentru aceste lansări deoarece controlează această fâşie de pământ cu două milioane de locuitori.

Citește și: Elena Udrea exultă la vestea candidaturii lui Băsescu la Primăria Capitalei: Gata, s-a terminat cu gluma!

Săptămâna trecută, baloane incendiare au fost lansate de mai multe ori din enclava palestiniană spre Israel, provocând lovituri aeriene israeliene ca represalii împotriva poziţiilor Hamas până când Israelul a anunţat închiderea punctului de trecere strategic de la Kerem Shalom.

Hamas şi Israel au purtat trei războaie (2008, 2012, 2014) după ce mişcarea islamistă a luat controlul Fâşiei Gaza în 2007, ceea ce a împins Israelul să impună o blocadă asupra acestui teritoriu palestinian care se învecinează de asemenea cu Egiptul.

În ciuda unui armistiţiu anul trecut favorizat de ONU, Egipt şi Qatar, cele două părţi se confruntă sporadic cu tiruri de rachete, obuze de mortieră sau baloane incendiare lansate din Gaza şi lovituri de represalii ale armatei israeliene.

Potrivit analiştilor palestinieni, tirurile din Gaza au ca scop să facă presiune asupra Israelului pentru a da undă verde intrării ajutorului financiar din Qatar în enclavă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.