Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul a pornit în explorarea spațiului: Geneza este prima sondă israeliană plasată pe orbita lunii

luna

Prima sondă israeliană către Lună, trimisă în spaţiu în februarie, a efectuat joi o manevră considerată drept decisivă de responsabilii misiunii, plasându-se pe orbita lunară, potrivit AFP, potrivit news.ro.

Manevra a fost retransmisă în direct de la centrul de control al misiunii la Yehud, în centrul Israelului.

"Este un moment istoric în sine", a spus Morris Kahn, preşedinte al SpaceIL, organizaţia privată care a dezvoltat sonda în parteneriat cu societatea aerospaţială Israeli Aerospace Industries (IAI), una dintre cele mai mari companii din industria de apărare israeliană.

Citește și: Oreste îl spulberă pe Cozmin Gușă! De ce nu-l susține nimeni acum, când Realitatea a dat faliment

"După şase săptămâni în spaţiu, am trecut de un nou stadiu critic cu sonda care a pătruns pe orbita lunară", a declarat directorul SpaceIL, Ido Antebi.

Botezată "Bereshit" (Geneza, în ebraică), sonda a fost lansată la 22 februarie de la baza americană Cap Canaveral în Florida.

Motorul de 585 de kilograme a fost trimis în spaţiu cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a firmei americane SpaceX, care aparţine antreprenorului Elon Musk.

Sonda a efectuat mai multe orbite eliptice în jurul Pământului înainte de a se îndrepta către Lună, unde sosirea este prevăzută pentru 11 aprilie.

"Într-o săptămână, intrăm în istorie cu alunizarea prevăzută", a adăugat Kahn.

Citește și: Lovitură de grație pentru Guvern! Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră

Până în prezent doar Rusia, Statele Unite şi China au trimis dispozitive pe Lună, aflate la o distanţă de 384.000 de kilometri de Pământ.

La aproape 50 de ani de la primii paşi pe Lună ai omului, satelitul, neglijat de exploatarea spaţială, este din nou în atenţie. China a plasat în ianuarie un dispozitiv pe suprafaţa nevăzută şi încă neexploatată a Lunii.

Pentru Israel, alunizarea în sine este misiunea principală, chiar dacă un instrument ştiinţific a fost dus pentru a măsura câmpul magnetic lunar.

Citește și: Avertisment serios al lui Rareș Bogdan, după OUG-ul anunțat de Guvern: ‘Stați să vedeți ce începe’

O capsulă specială se află la bordul sondei israeliene şi conţine CD-uri cu desene făcute de copii, cântece şi imagini cu simboluri ale Israelului, amintiri relatate de un supravieţuitor al Holocaustului şi o Biblie.

Este vorba despre prima sondă dezvoltată de o organizaţie privată, SpaceIL, în parteneriat cu societatea aerospaţială Israeli Aerospace Industries (IAI), una dintre cele mai mari companii din industria de apărare israeliană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.