DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Israelul a transmis un mesaj ferm partenerilor occidentali: Un atac militar împotriva Iranului este iminent

israel iran israel

Israelul a transmis administrației Biden și mai multor țări europene că Iranul ar intra pe un teritoriu periculos care ar putea declanșa un atac militar israelian dacă îmbogățește uraniu peste nivelul de 60%, a declarat un oficial israelian de rang înalt pentru publicația americană Axios.

Din ce în ce mai îngrijorat de progresele programului nuclear iranian, Israelul și-a intensificat în ultimele luni amenințările private și publice de acțiune militară împotriva Teheranului, într-o încercare aparentă de a descuraja țara să își intensifice și mai mult programul nuclear, potrivit unor oficiali israelieni.

Situația actuală

Iranul a acumulat 87,5 kilograme de uraniu îmbogățit cu 60%, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la sfârșitul lunii februarie. Experții spun că, dacă acest uraniu este îmbogățit la 90% pentru arme, ar fi o cantitate suficientă pentru a produce cel puțin o bombă nucleară.

AIEA continuă să investigheze activitatea iraniană în instalația nucleară subterană de la Fordow, care a inclus îmbogățirea a cel puțin mici cantități de uraniu până la o puritate de 84%.

Cu toate acestea, Israelul nu consideră că micile cantități de uraniu îmbogățit la o puritate de 84% sunt semnificative, deoarece Teheranul nu a acumulat niciun material la acest nivel, a declarat oficialul israelian.

Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat luna trecută în fața legislatorilor că Iranul va avea nevoie de doar 12 zile pentru a îmbogăți suficient uraniu de calitate militară pentru a construi o bombă nucleară, deși SUA au mai spus că nu cred că Iranul a luat decizia de a-și relua programul de înarmare.

Dezvăluiri din culise

Guvernul israelian nu definește momentan o "linie roșie" publică, așa cum a făcut Netanyahu în discursul său de la ONU din septembrie 2012, a declarat înaltul oficial israelian.

Oficialul a adăugat că Israelul nu a vrut să stabilească o îmbogățire de 90% ca "linie roșie" deoarece oficialii cred că Iranul va simți că poate începe să îmbogățească și să acumuleze uraniu la un nivel puțin mai mic decât cel pentru arme.

Din acest motiv, Israelul le spune țărilor americane și europene că orice progres iranian peste îmbogățirea de 60% ar fi un pas care ar putea declanșa o acțiune militară împotriva programului nuclear al Teheranului, a declarat oficialul israelian.

Oficialii israelieni cred că mesajul lui Netanyahu pe această temă a fost transmis oficialilor iranieni, potrivit unui al doilea oficial israelian de rang înalt, care a vorbit recent cu reporterii pe fond. "Iranienii au internalizat în totalitate poziția noastră și știu care este linia noastră [roșie]", a declarat oficialul.

Ce urmează

Guvernul israelian continuă să se pregătească pentru un posibil atac militar în Iran, au declarat oficiali israelieni.

Doi oficiali israelieni au declarat că Netanyahu și ministrul apărării Yoav Gallant i-au cerut secretarului de stat american Lloyd Austin, în timpul vizitei sale recente în Israel, să accelereze livrarea celor patru avioane-cisternă KC-46 pe care Israelul le-a cumpărat de la SUA anul trecut.

Oficialii au declarat că Israelul are nevoie de avioanele-cisternă, care sunt folosite pentru realimentarea în aer, pentru a se pregăti pentru un posibil atac militar în Iran. Israelul vrea să primească cel puțin o parte dintre ele până la sfârșitul anului 2024.

În timpul mandatului guvernului israelian anterior, ministrul apărării de atunci, Benny Gantz, i-a cerut, de asemenea, lui Austin să accelereze livrarea avioanelor cisternă.

Oficialii au declarat că Austin le-a spus lui Netanyahu și lui Gallant că SUA va încerca să livreze avioanele mai devreme, dar a subliniat că va fi dificil din cauza nevoilor militare americane.

Pentagonul a refuzat să comenteze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.