Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul anunță că regularizează statutul a 4.000 de palestinieni care trăiesc în Cisiordania ocupată

IMEMC News
israel knesset

Israelul a anunţat marţi, pentru prima dată după 2009, că regularizează statutul a 4.000 de palestinieni care trăiesc în Cisiordania ocupată, invocând un gest "umanitar", informează AFP.

Israelul ocupă Cisiordania şi Ierusalimul de Est din 1967.

Într-un comunicat, organismul israelian însărcinat cu operaţiuni civile în Teritoriile palestiniene, COGAT, a anunţat că "1.200 de cereri, care vin din partea unor rezidenţi palestinieni ce trăiesc în Iudeea şi Samaria (numele dat de Israel Cisiordaniei) de mai mulţi ani dar care nu sunt înregistraţi în registrul populaţiei palestiniene, au fost aprobate".

"Este vorba de rezidenţi care sunt în Iudeea şi Samaria de mai mulţi ani, dar care, din diverse motive, nu aveau dreptul la acte", a declarat pe Twitter ministrul israelian al apărării Benny Gantz, calificând această decizie drept "gest civil umanitar".

"Această decizie face parte din politica mea menită să întărească economia şi să amelioreze viaţa palestinienilor în Iudeea şi Samaria", a adăugat el.

COGAT a anunţat de asemenea că 2.800 de palestinieni originari din Fâşia Gaza şi care au ajuns în Cisiordania înainte de 2007 ar putea realiza o schimbare de adresă, potrivit Agerpres.ro.

La sfârşitul lui august, Gantz s-a deplasat la cartierul general al Autorităţii palestiniene la Ramallah, în Cisiordania, pentru a discuta despre securitate şi economie cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, prima întrevedere la acest nivel anunţată oficial după ani de zile.

După instalarea la putere, în iunie, a unui guvern de coaliţie care a pus capăt celor 12 ani în care premier a fost Benjamin Netanyahu, alţi doi miniştri israelieni s-au deplasat la sediul Autorităţii palestiniene, la Ramallah: ministrul sănătăţii Nitzan Horowitz şi ministrul cooperării regionale Issawi Freij.

La rândul său, şeful diplomaţiei israeliene Yair Lapid a propus recent un plan menit să "amelioreze" condiţiile de trai ale palestinienilor din Fâşia Gaza, în schimbul unui angajament la "calm" al mişcării islamiste Hamas, la putere în această enclavă sărăcită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.