Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul anunţă măsuri menite să 'restabilească încrederea' în relaţia cu palestinienii, înainte de sosirea lui Joe Biden

timesofisrael.com
protestatar Fasia Gaza

Israelul a anunţat marţi că intenţionează să majoreze numărul de permise de lucru acordate locuitorilor din Fâşia Gaza şi de noi autorizaţii de construire în Cisiordania ocupată, gesturi menite să "restabilească încrederea" în relaţia cu palestinienii, informează AFP.

Aceste măsuri au fost anunţate cu o zi înainte de vizita preşedintelui american Joe Biden în Israel şi în Cisiordania.

Statul israelian ocupă Cisiordania din 1967 şi impune de 15 ani o blocadă a enclavei palestiniene Gaza, aflată sub controlul islamiştilor din Hamas.

"Ministrul (israelian) al apărării Benny Gantz a aprobat o serie de măsuri menite să restabilească încrederea cu Autoritatea Palestiniană", a anunţat într-un comunicat COGAT, organism din cadrul Ministerului Apărării ce supervizează activităţile civile din Teritoriile Palestiniene, potrivit Agerpres.ro.

Printre aceste măsuri, Israelul va creşte cu 1.500 numărul de permise de lucru acordate locuitorilor din Fâşia Gaza, de la 14.000 la 15.500.

Permisele de lucru, dublate cu salarii mai avantajoase în Israel, sunt o gură de oxigen pentru economia din Gaza, teritoriu pauperizat, cu circa 2,3 milioane de locuitori şi o rată de şomaj de circa 50%.

O altă măsură anunţată de COGAT se referă la noi autorizaţii acordate palestinienilor pentru a putea construi în Cisiordania, în zona C aflată în totalitate sub controlul armatei israeliene. Au fost aprobate şase planuri de construcţii în sate palestiniene, potrivit comunicatului.

Nu în ultimul rând, un nou punct de trecere va fi deschis pentru a le permite arabilor israelieni să intre în oraşul Jenin din nordul Cisiordaniei.

Preşedintele american este aşteptat miercuri în Israel, unde va avea joi întrevederi cu liderii israelieni, înainte de a se deplasa vineri în Cisiordania, pentru a discuta cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Procesul de pace dintre Israel şi palestinieni pentru reglementarea conflictului lor se află într-un punct mort din 2014, iar perspectivele unei relansări a negocierilor par ca niciodată foarte reduse, divergenţele fiind extrem de adânci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.