Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul avertizează jurnaliștii: siguranța lor nu poate fi garantată în Gaza

Profimedia
jurnalisti gaza israel

Armata israeliană a transmis organizațiilor internaționale de știri Reuters și Agence France Presse că nu poate garanta siguranța jurnaliștilor lor care îşi desfăşoară activitatea în Fâșia Gaza, sub bombardamentele și asediul israeliene, de aproape trei săptămâni, scrie Rador Radio România.

Gaza, o enclavă palestiniană condusă de gruparea militantă Hamas, a fost bombardată din 7 octombrie, după ce membri ai organizaţiei Hamas au pătruns în Israel și au ucis aproximativ 1.400 de oameni. Ministerul Sănătății din Gaza a anunţat că aproximativ 7.000 de oameni au fost ucişi de atacurile israeliene. Forțele de Apărare ale Israelului au răspuns în scris săptămâna aceasta agenţiilor Reuters și AFP după ce acestea au încercat să obţină asigurări că jurnaliştii lor din Gaza nu vor fi vizaţi de atacurile israeliene.

"IDF vizează toată activitatea militară a Hamas în toată Gaza", se afirmă în scrisoarea IDF, adăugându-se că Hamas îşi desfăşoară în mod deliberat operațiunile militare "în vecinătatea jurnaliștilor și a civililor". IDF a subliniat, de asemenea, că loviturile sale de mare intensitate asupra obiectivelor Hamas ar putea provoca daune clădirilor din jur și că rachetele lansate de Hamas ar putea, de asemenea, să funcţioneze defectuos și să omoare oameni în interiorul Fâşiei Gaza. "În aceste circumstanțe, nu putem garanta siguranța angajaților dumneavoastră și vă îndemnăm cu tărie să luați toate măsurile necesare pentru siguranța lor", se încheie scrisoarea IDF. Reprezentanţii Hamas nu au comentat imediat când au fost întrebaţi despre afirmația IDF conform căreia au desfăşurat operațiunilor militare în apropierea locurilor unde se știe că se află jurnaliştii din Gaza. Reuters nu a putut verifica câte alte organizații de știri care acţionează în Gaza au primit aceeași scrisoare de la IDF. IDF nu a avut niciun comentariu imediat.

Reuters și AFP au transmis că sunt foarte îngrijorate de siguranța jurnaliștilor lor din Gaza. "Situația de pe teren este îngrozitoare, iar lipsa de dorinţă a IDF de a oferi asigurări cu privire la siguranța personalului nostru amenință capacitatea acestora de a transmite știrile despre acest conflict fără teama de a fi răniți sau uciși", a comunicat Reuters într-o declarație de răspuns după primirea scrisorii militare israeliene. Directorul AFP Global News, Phil Chetwynd, a declarat că organizația sa de știri a primit aceeași scrisoare. "Suntem într-o poziție incredibil de precară și este important ca lumea să înțeleagă că există o echipă mare de jurnaliști care lucrează în condiții extrem de periculoase", a spus dl Chetwynd.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a transmis că cel puțin 27 de jurnalişti au fost ucişi de la începutul războiului, mai ales în Gaza, dar şi în Israel şi sudul Libanului. Din 27 octombrie, conform ultimei actualizări a CPJ, 22 de palestinieni, patru israelieni şi un libanez au fost ucişi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.