Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul cere o reformă a Forţei Interimare a ONU în Liban, pe care o acuză de ineficienţă

Agerpres
Liban proteste

Cu câteva zile înainte de reînnoirea mandatului UNFIL (Forţa Interimară a ONU în Liban), Israelul solicită o reformă a acestei forţe ONU însărcinată cu monitorizarea respectării încetării focului cu Liban, pe care autorităţile israeliene o acuză de "partizanat" şi "ineficienţă", relatează joi AFP, potrivit Agerpres.

Prezentă în Liban din 1978, UNFIL are un efectiv de circa 10.500 de Căşti albastre. Forţa ONU supraveghează din 2006 frontiera israeliană în coordonare cu armata libaneză şi veghează la aplicarea rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată după războiul în care Israelul s-a confruntat cu Hezbollah.

Israelul reproşează UNFIL că nu este suficient de activă împotriva Hezbollah-ului libanez şi că raportează inadecvat încălcările grupării pro-iraniene pe care o acuză că stochează arme la frontieră pentru a pregăti un nou război.

"UNFIL este incapabilă să-şi îndeplinească mandatul" pentru că o împiedică Hezbollah, a afirmat în această săptămână generalul Efraim Defrin, şeful unităţii de cooperare internaţională al armatei israeliene, în cadrul unei videoconferinţe cu câţiva jurnalişti.

Citește și: Lider PNL: ‘Marcel Ciolacu e Viorica Dăncilă în pantaloni. PSD a pierdut legitimitatea de a râvni la putere’

Folosindu-se de o hartă el a arătat ceea ce a numit zona unde, la sfârşitul lui iulie, un grup de trei până la cinci persoane, înarmate cu puşti, ar fi pătruns câţiva metri dincolo de Linia albastră care separă Israelul de Liban, înainte ca soldaţii israelieni să deschidă focul.

El a indicat şi zonele unde UNFIL nu putea efectua inspecţii decât cu riscul de a înfrunta Hezbollah.

"Forţa nu este suficient de eficientă pentru a-şi îndeplini misiunea" pentru că are "mâinile legate", a afirmat generalul Defrin, acuzând UNFIL de "partizanat" în rapoartele sale.

"Este inacceptabil pentru noi ca lucrurile să continue aşa", a declarat Alon Bar, un responsabil al Ministerului Afacerilor Externe israelian, care a făcut apel la consolidarea prerogativelor Căştilor albastre.

"Cerem ca UNFIL să aibă acces la toate zonele aflate în responsabilitatea sa, inclusiv proprietăţile private" şi ca eforturile sale să fie susţinute de armata libaneză, a adăugat el.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a pledat şi el, în luna iunie, pentru o "capacitate de supraveghere ameliorată" a UNFIL, care i-ar asigura "o mai bună percepţie a situaţiei".

"În pofida agitaţiei generale (...) din aceşti ultimi ani, sudul Libanului a cunoscut una dintre perioadele cele mai calme din istoria sa recentă. Misiunea (UNFIL) a fost în măsură să menţină încetarea ostilităţilor şi să păstreze stabilitatea în sudul Libanului din 2006", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al UNFIL, Andrea Tenenti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.