DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Israelul devine stat membru al Grupului de Acţiune Financiară, în cadrul luptei împotriva spălării banilor

BAABEL
Leul simbol ierusalim

Israelul a devenit luni cel de-al 38-lea stat membru al Grupului de Acţiune Financiară (GAFI), organism interguvernamental cu sediul la Paris şi însărcinat cu lupta împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului, conform unui comunicat al Ministerului de Justiţie israelian, citat de AFP preluată de Agerpres.

Ministrul justiţiei, Ayelet Shaked, a afirmat că aderarea la GAFI permite intrarea într-un mic grup de ţări "care duc lupta mondială împotriva spălării capitalurilor şi finanţării terorismului" şi oferă Israelului o imagine "de loc sigur şi atrăgător pentru investiţii".

Creat în 1989, GAFI are ca obiectiv curăţarea sistemului financiar internaţional prin îndemnarea statelor membre sau a celor care vor să adere să adopte o legislaţie împotriva spălării banilor şi finanţării "terorismului".

Preşedintele GAFI, Marshall Billingslea, a pecizat într-un comunicat că "experienţa Israelului va aduce o contribuţie preţioasă muncii noastre care vizează prevenirea utilizării abuzive a sistemului financiar".

Organizaţia a înscris Israelul pe lista sa neagră în anul 2000 din cauza a ceea ce ea a descris atunci ca un refuz de cooperare în lupta împotriva spălării banilor.

Israelul a adoptat de atunci măsuri pentru a remedia această problemă.

Într-un raport care evaluează sistemul israelian de luptă împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului publicat luni, GAFI a subliniat capacitatea sa de a "identifica, ancheta şi întrerupe activitatea de finanţare a terorismului într-un stadiu precoce" şi a trimite în justiţie persoanele implicate.

"În acelaşi timp, el trebuie să îşi amelioreze coordonarea în materie de prevenire a folosirii abuzive a organizaţiilor în scop nonlucrativ pentru finanţarea terorismului", relevă GAFI.

Ministerul de Justiţie israelian a notat la rândul său că Israelul figura pe lista neagră a GAFI pentru că a servit drept adăpost pentru spălarea de bani.

Apartenenţa la GAFI permite Israelului "să ia parte activ la crearea unei politici mondiale de luptă împotriva spălării capitalurilor şi finanţării terorismului", a declarat Ayelet Shaked, şefa portofoliului justiţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.