Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul e în PERICOL să nu mai găzduiască Eurovision 2019. Peste 140 de artiști cer boicotarea evenimentului

eurovision

Scriitorul canadian Yann Martel, regizorul finlandez Aki Kaurismäki, regizorul britanic Ken Loach și cântăreții britanici Brian Eno și Roger Waters se numără printre cei peste 140 de artiști care au cerut boicotarea ediției din 2019 a concursului Eurovision, ce va fi organizată de Israel, scrie Mediafax.

Cei peste 140 de artiști cer, într-o scrisoare deschisă publicată în The Guardian, boicotarea concursului muzical, motivând că palestinienii "sunt privați de drepturi fundamentale".

"Atât timp cât palestinienii nu vor putea beneficia de libertate, dreptate și egalitate în drepturi, nu ar trebui să existe schimburi cu un stat care îi privează de drepturi fundamentale", se arată în document.

Semnatarii scrisorii sunt de părere că acest concurs poate fi "relocat în altă țară, cu o istorie mai bună în ceea ce privește drepturile omului".

Citește și: Un caricaturist australian este criticat dur pentru un desen în care a reprezentat-o pe Serena Williams

Aceștia adaugă că mai multe zeci de palestinieni au murit în luna mai, uciși de israelieni.

Printre semnatari se numără scriitori, coregrafi, actori, muzicieni, precum autorul canadian Yann Martel, regizorul finlandez Aki Kaurismäki, trupa britanică Wolf Alice, regizorul englez Ken Loach, cântărețul britanic Brian Eno și Roger Waters, fostul membru Pink Floyd.

Cele mai recente ediții ale concursului Eurovision au fost marcate de diverse polemici. În 2017, Rusia a anunțat că nu va difuza concursul, după ce Ucraina, țara gazdă, a refuzat să le primească reprezentanta, care susținuse un concert în Crimeea în 2015. Tot anul trecut, organizatorul concursului - European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa - a interzis unei platforme video chinezești să difuzeze finala, după ce aceasta cenzurase semifinalele. Mai precis, platforma nu a difuzat momentele în care au apărut un artist tatuat și un cuplu homosexual.

Citește și: Cântăreaţa country Carrie Underwood va primi o stea pe Hollywood Walk of Fame

Pe 12 mai, reprezentanta Israelului, Netta Barzilai, a câștigat concursul Eurovision 2018, care a avut loc la Lisabona, Portugalia. Netta Barzilai, care a interpretat piesa kitsch pop "Toy", a primit un total de 529 de puncte.

Anul acesta a fost pentru a patra oară când Israelul câștigă concursul Eurovision. Cel mai recent a fost în 1998, când Dana International a devenit primul artist transgender care câștigă concursul Eurovision. Dana International a mai participat și în 2011 la această competiție muzicală, dar nu a reușit să se califice în finală.

Prima ediţie Eurovision a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 63 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.