Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul fierbe, Netanyahu este așteptat să facă anunțul care îi poate curma cariera politică - 'Arhitectul' controversatei reforme judiciare, dispus să renunțe

netanyahu proteste

Ministrul justiției din Israel, Yariv Levin, a declarat luni că va respecta decizia prim-ministrului Benjamin Netanyahu de a îngheța legislația privind propunerea de lege a guvernului de a modifica componența Comitetului de numiri judiciare din Israel.

"În calitate de membru al Likud, respect orice decizie pe care o ia premierul Netanyahu în ceea ce privește procesele legale ale reformei judiciare. Aceasta, din conștiința faptului că o situație în care fiecare face ce vrea poate duce la căderea guvernului și la prăbușirea Likud-ului", a declarat Levin într-un comunicat citat de Jerusalem Post.

"Trebuie să facem cu toții un efort pentru a stabiliza guvernul și coaliția. Cu toții avem datoria de a nu face greșeala care a fost făcută în momentul în care guvernul Shamir a fost răsturnat, greșeală care a adus dezastrul Acordurilor de la Oslo", a mai spus ministrul justiției.

Netanyahu ar da înapoi, dar e presat de partenerii de coaliție

Netanyahu trebuia să anunțe luni că îngheață legislația privind reforma judiciară, dar declarația sa, programată inițial pentru ora 10.00, a fost amânată de trei ori, iar ora nu este încă cunoscută.

Cu toate acestea, Partidul Sionist Religios a dat publicității duminică seară o declarație în care a afirmat că se opune înghețării legislației, iar ministrul Securității Naționale și liderul Otmza Yehudit, Itamar Ben-Gvir, a amenințat că va părăsi guvernul dacă legislația privind reforma judiciară va fi înghețată, potrivit unor relatări ale KAN și Channel 12 News. Dacă Ben-Gvir părăsește guvernul și părăsește coaliția, aceasta nu va mai avea majoritate și guvernul ar putea cădea.

Luni, Walla a relatat că Ben-Gvir se gândește, de asemenea, să părăsească guvernul, dar să nu susțină o dizolvare a Knessetului, lăsându-l astfel pe Netanyahu cu un guvern minoritar.

Laburiștii propun un proiect de lege pentru dizolvarea Knessetului

Partidul Muncii a prezentat luni un proiect de lege pentru dizolvarea Knessetului, parlamentul unicameral israelian.

"În doar câteva luni, guvernul a luat ostatică cel de-al 25-a Knesset pentru planurile sale extreme; nebunia trebuie oprită, Knesset-ul trebuie dizolvat și trebuie să se întoarcă la munca sa în numele poporului țării", a declarat președintele Partidului Muncii, Merav Michaeli, într-o declarație în care a anunțat proiectul de lege.

Netanyahu s-a întâlnit luni dimineață cu liderii partidelor din coaliție pentru a decide dacă va merge mai departe sau nu cu controversatul proiect de lege, care a fost adoptat luni dimineață în Comisia pentru Constituție a Knessetului și este acum pregătit să fie adus în plenul Knessetului pentru a doua și a treia lectură.

Președintele Herzog face apel la înghețarea legislației

Președintele Isaac Herzog a cerut luni dimineață coaliției să oprească legislația privind reforma judiciară, după o noapte de proteste majore.

"În această seară, am asistat la scene foarte dificile", a declarat Herzog. "Mă adresez premierului, guvernului și membrilor coaliției: Emoțiile sunt dificile și dureroase. O anxietate profundă îi cuprinde pe oameni. Securitatea, economia, societatea - totul este amenințat. Ochii întregului popor al Israelului sunt ațintiți asupra voastră.

"De dragul unității poporului Israelului, de dragul responsabilității, vă cer să opriți imediat legislația. Mă adresez tuturor liderilor de partide din Knesset, coaliție și opoziție, ca unul singur, puneți cetățenii națiunii mai presus de orice și comportați-vă cu responsabilitate și curaj, fără alte întârzieri."

"După multe dezbateri, poziția noastră este că nu trebuie să oprim legislația în niciun fel", a declarat Partidul Sionist Religios într-o declarație. "Oprirea legislației este o capitulare în fața violenței, a anarhiei, a refuzului ordinelor și a tiraniei minorității. Am fost dispuși să discutăm, să facem compromisuri și să cădem de acord tot timpul, dar nu sub amenințarea unei revoluții în democrația israeliană."

Liderul opoziției, Yair Lapid, i-a cerut lui Netanyahu să își retragă decizia de a-l demite pe ministrul apărării Yoav Gallant, argumentând că nu este momentul pentru înlocuirea unui ministru al apărării.

"Nu avem nevoie să ne prăbușim. Nu avem nevoie să ne prăbușim", a declarat Lapid la o conferință de presă înainte de reuniunea fracțiunii partidului său Yesh Atid.

"Există soluții. Fac un apel la coaliție, să mergem la reședința președintelui și să începem un dialog național la finalul căruia vom avea o constituție bazată pe Declarația de Independență și un stat în care vom trăi cu toții împreună cu respect reciproc", a spus Lapid.

Răspunzând la o întrebare a unui reporter, liderul opoziției a declarat că nu are încredere în Netanyahu pentru a purta discuții cu integritate și de aceea este necesar un mediator obiectiv, precum președintele.

Membrii coaliției, în special Otmza Yehudit și Partidul Sionist Religios, au făcut presiuni pentru a duce la bun sfârșit legislația.

"Astăzi s-a întâmplat ceva în Israel", a declarat Ben-Gvir. "Voturile piloților valorează mai mult decât Golani și Poliția de Frontieră. Voturile din Tzahala valorează mai mult decât voturile din Dimona și Beersheba, iar voturile lucrătorilor hi-tech valorează mai mult decât cele ale muncitorilor manuali. Reforma judiciară nu trebuie să fie oprită și nu ne putem preda anarhiei", a declarat Ben-Gvir.

Membrii coaliției, în special Otmza Yehudit și Partidul Sionist Religios, au exercitat presiuni pentru a impune adoptarea legislației.

Ministrul misiunilor naționale al RZP, Orit Struck, a declarat: "Din păcate, minoritatea își impune opinia asupra majorității. Sunt dezamăgită de frații mei din stânga, al căror comportament este sub orice critică. Concluzia este că revolta elitelor a reușit."

Proteste de amploare în Israel

Proteste majore au continuat la Tel Aviv pe tot parcursul nopții de duminică spre luni, după ce Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării, Yoav Gallant, pentru că a cerut coaliției să înghețe legislația. Acest lucru a determinat cel mai mare sindicat al muncitorilor din Israel, Histadrut, precum și organizațiile umbrelă din sectoarele de afaceri și hi-tech, să anunțe o grevă generală pentru luni.

Un miting major al opozanților reformei judiciare a început în fața Knessetului a început la prânz.

Organizațiile de dreapta au organizat un contramiting la ora 18:00, tot în fața Knessetului. Alături de o serie de ONG-uri care susțin reforma, precum Im Tirzu și Yisrael Sheli, un alt grup care și-a anunțat prezența este clubul de fani Beitar Ierusalim, cunoscut sub numele de La Familia, care a fost asociat în trecut cu rasismul și violența.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.