Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul începe evacuarea unei părți din Rafah, Hamas denunță o escaladare periculoasă

trecerea Rafah

Israelul le-a cerut luni palestinienilor să evacueze anumite părți din Rafah, în ceea ce pare a fi o pregătire pentru un asalt cu care a amenințat de mult timp asupra refugiilor Hamas din orașul din sudul Gaza, unde s-au adăpostit peste un milion de persoane dezrădăcinate de război, scrie Reuters, potrivit mediafax.

Îndemnate prin mesaje text în arabă, apeluri telefonice și pliante să se deplaseze în ceea ce armata israeliană a numit o „zonă umanitară extinsă” la 20 km distanță, unele familii palestiniene au ieșit pe o ploaie rece de primăvară.

La scurt timp după prânz, în Gaza, mai multe explozii au fost auzite în estul orașului Rafah, potrivit rezidenților și presei Hamas, iar un atac aerian a vizat unele case, unde au apărut linii de fum și praf.

Un oficial de rang înalt al Hamas, grupul palestinian militant care guvernează Gaza, a declarat că ordinul de evacuare a fost o „escaladare periculoasă” care va avea consecințe.

„Administrația americană, alături de ocupație, poartă responsabilitatea pentru acest terorism”, a declarat oficialul, Sami Abu Zuhri, pentru Reuters, referindu-se la alianța Israelului cu Washingtonul.

Armata israeliană a declarat că a început să încurajeze locuitorii din Rafah să evacueze în cadrul unei operațiuni cu „anvergură limitată”. Nu a oferit motive specifice și nici nu a precizat dacă ar putea urma o acțiune ofensivă.

Unii palestinieni au îngrămădit copiii și bunurile în căruțe trase de măgari pentru a începe relocarea, în timp ce alții au plecat cu o camionetă sau pe jos pe străzile transformate în noroi și bălți, după ploi.

„A plouat foarte mult și nu știm unde să mergem. Am fost îngrijorat că această zi ar putea veni, acum trebuie să văd unde îmi pot duce familia", a declarat un refugiat, Abu Raed, pentru Reuters prin intermediul unei aplicații de chat.

Martorii au declarat că zonele din Rafah și din jurul acestuia în care Israelul vrea să mute oamenii sunt deja aglomerate și aproape că nu mai există loc pentru a adăuga alte corturi.

„Cel mai mare genocid, cea mai mare catastrofă va avea loc în Rafah. Fac apel la întreaga lume arabă să intervină pentru o încetare a focului - să intervină și să ne salveze din situația în care ne aflăm", a declarat Aminah Adwan, un palestinian strămutat.

După șapte luni de război împotriva Hamas, Israelul a amenințat că va lansa incursiuni în Rafah, despre care spune că adăpostește mii de luptători Hamas și, eventual, zeci de ostatici. Victoria este imposibilă fără a cuceri Rafah, afirmă Israelul.

Perspectiva unei operațiuni cu un număr mare de victime îngrijorează puterile occidentale și Egiptul vecin, care încearcă să medieze o nouă rundă de negocieri pentru armistițiu între Israel și Hamas, în cadrul căreia gruparea islamistă palestiniană ar putea elibera unii ostatici.

Negociatorii egipteni intensifică discuțiile pentru a limita actuala escaladare dintre Israel și Hamas, a declarat luni o sursă „la nivel înalt” anonimă, citată de televiziunea egipteană de știri Al Qahera, afiliată statului. Sursa a declarat că discuțiile pentru încetarea focului au intrat într-un impas după ce Hamas a atacat duminică punctul de trecere Kerem Shalom în Gaza, ucigând patru soldați israelieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.