Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul intensifică represiunea în teritoriile ocupate. Nu se întrevăd soluții politice

westbank ciseiordania

Coaliția de guvernământ de extremă-dreapta crește numărul forțelor militare și de poliție și intensifică măsurile punitive împotriva familiilor atacatorilor palestinieni.

Situația amenință să se schimbe în orice moment. Luni 30 ianuarie, un palestinian a fost ucis de soldații israelieni în sudul Cisiordaniei. Cu o zi înainte, cu mult înainte de zori, la intrarea într-o așezare din nord, Ali Salman, în vârstă de 18 ani, a fost împușcat de gardieni. El era, potrivit armatei, „înarmat cu un pistol”. Sâmbătă, în Silwan, la sud de zidurile Orașului Vechi al Ierusalimului, un băiat palestinian de 13 ani a împușcat un tată și un fiu israelian. Acesta din urmă și un alt trecător atacat au ripostat, împușcând atacatorul, relatează Le Monde preluat de Rador.

Poliția israeliană spune că a primit 41 de alerte de atacuri duminică. În paralel, coloniștii au organizat la rândul lor raiduri: o casă și câteva mașini au ars la Ramallah, peste o sută de vehicule și douăzeci și două de magazine atacate cu pietre în regiunea Nablus.

Tensiunea nu a scăzut în teren după atacul armatei israeliene de joi dimineață în tabăra Jenin din nordul Cisiordaniei. Zece palestinieni au fost uciși în câteva ore – cel mai mortal raid din ultimii douăzeci de ani. Un al unsprezecelea a cedat în urma rănilor după ce a fost vizat de soldați în apropiere de Ramallah. A doua zi, când Shabbatul tocmai începuse, un bărbat palestinian de 21 de ani a ucis șase israelieni și o femeie ucraineană în așezarea Neve Yaakov din Ierusalimul de Est, înainte de a fi împușcat. Acesta este cel mai grav atac pe care l-a văzut această țară în ultimii cincisprezece ani.

Personalul militar și de poliție israelian a fost întărit, iar guvernul lui Beniamin Netanyahu a anunțat mai multe măsuri. Niciuna dintre ele nu este cu adevărat nouă: planuri de construire a unor noi așezări și facilitarea obținerii permiselor de port-armă – civilii israelieni sunt deja bine echipați în această zonă.

Coaliția de extremă dreaptă folosește și o formulă discutabilă: pedepsirea familiilor autorilor de atacuri. Duminică după-amiază, forțele israeliene au sigilat ușile și ferestrele casei familiei lui Khayri Alqam înainte ca aceasta să fie demolată. Același lucru ar urma să se întâmple și în cazul autorului atacului de la Silwan – deși, de regulă, măsura îi privește doar pe cei care au ucis. Israelul folosește această sancțiune din 2005, dar de data aceasta executivul s-a grăbit, ignorând anumite obligații legale. Miniștrii au propus blocarea unor părți ale Ierusalimului de Est, ocupate ilegal și anexate de Israel. Serviciile de securitate au spus că nu este posibil.

O altă măsură de represiune propusă a fost retragerea ajutoarelor sociale pentru rudele care ar fi sprijinit atacatorii. O prevedere similară fusese deja sugerată de guvernul anterior după atacurile de la începutul lui 2022 și, mai devreme, de însuși Netanyahu în 2015. Din nou, executivul merge mai departe de atât, luând în considerare și revocarea rezidenței – palestinienii din Ierusalimul de Est nu au, în general, cetățenie israeliană.

Rămâne de văzut ce vor spune instanțele: ONG-ul israelian pentru drepturile omului HaMoked susține că în trecut „a reușit să conteste aceste forme de pedeapsă colectivă”.

Niciunul dintre atacurile palestiniene nu a fost revendicat, iar serviciile de securitate se tem că vor apărea alte acte la fel de solitare. „Ocupația /teritoriilor palestiniene/ continuă și nu există un proces politic de dialog, așa că violența persistă. Guvernul este limitat în ceea ce poate face împotriva celor care aleg să se revolte și să împuște oameni, așa că deocamdată urmează mai mult sau mai puțin aceleași vechi politici”, observă Mairav ​​Zonszein, analist la International Crisis Group.

Represiunea israeliană în Cisiordania și Ierusalim este deja la scară mare. După o serie de atacuri din primăvara anului 2022, guvernul anterior a lansat operațiunea Break the Tide, care este încă în desfășurare, dar nu a reușit să oprească ascensiunea rezistenței armate palestiniene. Potrivit ministrului palestinian al sănătății, 35 de palestinieni au fost deja uciși de la începutul anului, inclusiv autorul atacului din colonia Neve Yaakov.

„Fără dezbatere publică”

Povestea lui dezvăluie spirala violenței care amenință să explodeze în orice moment, notează jurnalistul Nir Hasson în cotidianul israelian Haaretz. Khayri Alqam a fost numit astfel în omagiu adus bunicului său, ucis cu patru ani înainte de nașterea sa de un colonist israelian – statul evreu a recunoscut chiar la vremea respectivă caracterul terorist al crimei. Doisprezece ani mai târziu, un susținător al partidului supremațist Kach, interzis în Israel, și un apropiat al actualului ministru al securității naționale, Itamar Ben Gvir, a fost arestat sub suspiciunea că ar fi comis mai multe crime rasiste împotriva palestinienilor, inclusiv împotriva bunicului lui Alqam. Protejatul lui Gvir a fost eliberat fără a fi condamnat, potrivit cotidianului Haaretz.

Cu o săptămână înainte de atacul lui Khayri Alqam, un membru al familiei sale a fost ucis la Ierusalim în timpul demolării casei unui alt făptuitor. Salah Ali avea 17 ani. Poliția a recunoscut că arma pe care o ținea în mână era o jucărie.

După mai bine de cincisprezece ani în care a condus țara și a gestionat multe crize de securitate, Benjamin Netanyahu are ocazia astăzi să se arate „adultul responsabil din cameră” în fața unor parteneri mai extremiști, explică Mairav ​​Zonszein. „Majoritatea israelienilor sunt preocupați de reforma justiției [anunțată la începutul lunii ianuarie de guvern]”, continuă ea. „Nu există nicio dezbatere publică cu privire la ceea ce trebuie făcut în Cisiordania. Așezările au fost de mult normalizate și acest guvern are o agendă clară de anexare de facto”.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, aflat în vizită luni după-amiază, ar trebui să pledeze pentru restabilirea cooperării în materie de securitate între palestinieni și israelieni. După atacul de la Jenin, Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, a anunțat că l-a suspendat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.