Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul își retrage o parte din soldații din Gaza: ce urmează în 2024?

difesaonline.it
israel armata gaza

Israelul își retrage o parte din soldații din Gaza

Rezerviștii din cel puțin două brigăzi israeliene vor fi trimiși acasă în această săptămână, iar alte trei brigăzi se vor întoarce în Israel pentru antrenament, a transmis armata israeliană.

Armata israeliană a anunțat luni că va începe să retragă câteva mii de soldați din Gaza cel puțin temporar, în ceea ce ar fi cea mai semnificativă retragere anunțată public de la începutul războiului.

Tancurile israeliene au ieșit luni din unele districte din orașul Gaza, rămânând în altele, au spus rezidenții citați de Al Arabyia, înainte de o reducere planificată a trupelor în război.

Armata a invocat un bilanț în creștere asupra economiei israeliene, după aproape trei luni de mobilizare în timp de război. Israelul ia în calcul să-și reducă operațiunile, iar Statele Unite i-au îndemnat să facă acest lucru mai repede, pe măsură ce numărul morților în Gaza continuă să crească. Peste 20.000 de oameni au fost uciși în Gaza de la începutul războiului, potrivit autorităților locale de sănătate.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a subliniat că mișcarea de demobilizare a unor soldați nu a indicat niciun compromis cu privire la intenția Israelului de a continua lupta și nu a menționat cererile americane de reducere. El a indicat că unii soldați vor fi chemați înapoi în serviciu în anul viitor. Totuși, luptele rămân intense în Gaza.

Rezerviștii din cel puțin două brigăzi vor fi trimiși acasă în această săptămână, a spus armata israeliană într-un comunicat, iar trei brigăzi vor fi duse înapoi la antrenament. „Se așteaptă că această mișcare va atenua în mod semnificativ poverile economice și le va permite să-și adune forțe pentru activitățile viitoare în anul următor”, a spus armata israeliană.

Secretarul american de stat Antony J. Blinken este așteptat să se întoarcă în Israel la începutul lunii ianuarie pentru discuții suplimentare despre război, potrivit oficialilor americani, după ce s-a întâlnit săptămâna trecută cu un consilier de top al lui Netanyahu la Washington, alături de Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională. Cei trei au discutat trecerea la o fază diferită a războiului pentru a „maximiza concentrarea asupra țintelor de mare valoare Hamas”, a spus un oficial de la Casa Albă.

Ce urmează în 2024?

Războiul din Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas din Fâşia Gaza va continua pe tot parcursul anului 2024, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a consemnat luni AFP, relatează Agerpres.

Armata "trebuie să planifice în avans întrucât vom fi solicitaţi pentru misiuni şi lupte suplimentare pe tot parcursul acestui an", a anunţat duminică seara pentru presă Daniel Hagari.

Acesta a subliniat de asemenea că va fi nevoie de zeci de mii de rezervişti israelieni pentru continuarea luptelor, iar o parte din cei 300.000 de rezervişti urmează să-şi reia lucrul peste un timp, "ceea ce va reduce considerabil povara asupra economiei" afectate de război.

De la începutul războiului împotriva Hamas, al cărei atac din 7 octombrie s-a soldat cu circa 1140 de morţi, majoritatea civili, armata israeliană a pierdut 172 de soldaţi în interiorul teritoriului palestinian, o parte dintre aceştia în tiruri lansate de propriile forţe, aşa-zise incidente "friendly fire".

Pe de altă parte, cel mai recent bilanţ anunţat luni de Ministerul sănătăţii din Gaza arată 21.978 de palestinieni ucişi şi 56.697 răniţi în riposta lansată de forţele israeliene. Potrivit aceluiaşi minister, 70% dintre victime au fost femei şi copii, a consemnat Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.