Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul lovește puternic în Siria: Bombardamentele au legătură cu Iranul

blacknesc.ro
siria israel golan

Israelul lovește puternic în Siria: Bombardamentele au legătură cu Iranul

Forţele israeliene au lansat un val fără precedent de atacuri mortale în Siria, care vizează camioane de marfă, infrastructură și persoane implicate în livrarea de armament din Iran către mandatarii săi din regiune, au declarat pentru Reuters șase surse cu cunoștințe directe despre acest subiect, potrivit Rador Radio România.

Sursele, inclusiv un ofițer de informații militare siriene și un comandant din alianța regională care susține guvernul de la Damasc, au declarat că Israelul și-a schimbat strategiile în urma atacului de pe 7 octombrie al luptătorilor Hamas pe teritoriul israelian și a campaniilor israeliene de bombardament ulterioare din Gaza și Liban. Deși forţele israliene au lovit de ani de zile ținte legate de Iran din Siria, inclusiv zone în care grupul armat libanez Hezbollah a fost activ, acum declanșează raiduri aeriene mai mortale și mai frecvente împotriva transferurilor de arme iraniene și a sistemelor de apărare aeriană din Siria, au spus sursele.

Israelul a abandonat "regulile neprecizate ale jocului"

Comandantul din alianța regională și două surse suplimentare familiarizate cu acţiunile Hezbollah au spus că Israelul a abandonat "regulile neprecizate ale jocului" care caracterizau atacurile lor anterioare din Siria și pare să "nu mai dea dovadă de precauţie" în ceea ce privește provocarea de victime grupării Hezbollah. "Obișnuiau să tragă focuri de avertizare - loveau în apropierea camionului, băieții noștri coborau din camion și apoi loveau camionul", a spus comandantul, descriind raidurile israeliene asupra livrărilor de arme efectuate de Hezbollah înainte de 7 octombrie. "Acum, asta s-a terminat.

Israelul declanșează acum raiduri aeriene mai mortale și mai frecvente împotriva transferurilor de arme iraniene și a sistemelor de apărare aeriană din Siria. Bombardează pe toată lumea direct. Bombardează pentru a ucide". Campania aeriană intensificată a ucis 19 membri ai Hezbollah din Siria în trei luni - de peste două ori mai mult decât în tot restul anului 2023, potrivit unei statistici a Reuters. Peste 130 de luptători Hezbollah au fost uciși de bombardamentele israeliene din sudul Libanului în aceeași perioadă. Armata israeliană nu a răspuns la întrebările Reuters cu privire la escaladarea campaniei sale.

Ce a spus un înalt oficial israelian

Un înalt oficial israelian, informând jurnaliştii sub condiţia anonimatului, a declarat că Hezbollah a iniţiat această rundă de lupte cu atacuri pe 8 octombrie şi că strategia Israelului a fost una de răzbunare. Întrebat luna trecută despre un atac israelian raportat în Siria, comandantul armatei israeliene a spus că forțele israeliene acţionează în întreaga regiune și iau "orice acțiuni necesare" pentru a arăta hotărârea Israelului de a se apăra. Israelul a început să lovească ținte legate de Iran din Siria cu ani în urmă, dar surse familiare cu atacurile au spus că acestea păreau să evite uciderea membrilor Hezbollah dacă se putea. Un ofițer regional de informații a spus că Israelul se temea că un număr mare de victime ar provoca o ripostă din partea Hezbollahului din Liban împotriva satelor israeliene de peste graniță. Dar, în condiţiile în care acum au loc schimburi de focuri zilnice după atacul din 7 octombrie, Israelul este dispus să fie "mai puțin precaut și mai puțin reținut în uciderea membrilor Hezbollah din Siria”, a adăugat ofițerul. Într-un discurs televizat de pe 5 ianuarie, liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a spus că grupul a pierdut "un număr de luptători în urma bombardamentelor israeliene din Siria în mai multe locuri în ultimele trei luni".

"Aveam o formulă înainte de operațiunea Aqsa Flood de pe 7 octombrie- dacă ar ucide vreunul dintre frații noștri în Siria, am răspunde pe frontul din Liban - care a fost calm. Practic, condițiile acestei formule s-au schimbat - de ce? Pentru că întregul front este acum în flăcări", a spus el. Un atac israelian cu dronă de pe 8 decembrie a ucis trei luptători Hezbollah care plănuiau posibile operațiuni în nordul Israelului, iar un alt atac asupra localităţii Quneitra, în sudul Siriei, a vizat doi luptători Hezbollah responsabili de transferurile de arme, a declarat comandantul alianței pro-siriene. Alţi patru au fost ucişi la sfârșitul lunii decembrie în urma unui atac asupra clădirilor și camioanelor folosite de grupurile de miliție aliniate Iranului de-a lungul graniței de est a Siriei cu Irakul. Atacurile au lovit și gardienii revoluționari iranieni din Siria. Astfel, o lovitură de la începutul lunii decembrie a ucis doi membri ai Gărzilor, iar un atac de pe 25 decembrie s-a soldat cu uciderea unui consilier principal al Gărzilor care supraveghea coordonarea militară dintre Siria și Iran.

Autorităţile din Israel au spus în repetate rânduri că nu doresc un al doilea front de război în Liban sau Siria

"Nu ar fi fost niciodată ucis înainte de noua realitate care a intrat în vigoare după 7 octombrie", a spus o sursă familiarizată cu tactica și operațiunile Hezbollah din Siria. Alte atacuri au lovit infrastructura din sudul Siriei: o bază de apărare aeriană a fost lovită pe 28 decembrie după ce a fost lovit și un sistem de apărare antiaeriană. Ofițerul de informații sirian a spus că atacurile au lovit echipamentele defensive chiar înainte ca trupele să le poată instala. Aeroporturile din capitala Siriei, Damasc și din Alep, în nordul ţării, pe care Iranul le-a folosit pentru a transfera arme, au devenit aproape permanent scoase din uz din cauza atacurilor. "Israelul îi transmite lui al-Assad: le permiteți iranienilor și Hezbollahului să transfere arme și să se consolideze – așa că vă vom întrerupe liniile de aprovizionare și vă veți găsi într-o situație dificilă", a spus sursa regională de informații. Autorităţile din Israel au spus în repetate rânduri că nu doresc un al doilea front de război în Liban sau Siria.

În ciuda intensificării atacurilor israeliene, armata siriană - care s-a bazat atât pe Hezbollah, cât și pe Iran în timp ce lupta împotriva rebelilor în timpul războiului civil - nu a deschis propriul front. "Nu vrem să ne punem într-o stare de confruntare sau de război deschis cu Israelul", a spus ofițerul de informații sirian. Preşedintele Assad însuși a fost descurajat să ia vreo măsură în sprijinul Hamas după ce a primit amenințări din partea Israelului, au declarat trei surse cu cunoștințe directe despre acestea pentru Reuters. Două dintre surse au spus că amenințările cu represalii ale Israelului au fost transmise prin intermediul Emiratelor Arabe Unite. Un oficial din Emiratele Arabe Unite a spus că astfel de afirmații sunt "nefondate". Ministerul sirian al Informațiilor nu a răspuns la o solicitare din partea Reuters de a comenta acuzațiile. A treia sursă a spus că mesajul a avut ecou şi la Hezbollah. "Hezbollah a luat în serios această amenințare, deoarece i-ar fi costat tot ce au construit în Siria în ultimii ani", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.