Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul se gândeşte să includă pe lista sa de organizaţii teroriste două grupări de extremă dreapta anti-arabe

wallpaperaccess.com
Israel

Israelul se gândeşte să includă pe lista sa de organizaţii teroriste două grupări de extremă dreapta care incită la ură împotriva arabilor, a afirmat luni ministrul israelian al apărării, la o zi după un marş care a avut loc la Ierusalim şi în timpul căruia au avut loc comportamente violente împotriva acestei minorităţi, informează AFP.

Duminică, zeci de mii de israelieni - 70.000, potrivit poliţiei - au participat la un "marş al drapelelor", marcând Yom Yerushalayim, "reunificarea" de către Israel a Ierusalimului, prin cucerirea părţii sale estice, în timpul războiului de Şase Zile, în 1967, potrivit Agerpres.ro.

În timpul acestui marş, considerat o manifestaţie de provocare de către palestinienii care vor să facă din Ierusalimul de Est capitala unui viitor stat al lor, membri ai grupărilor de extremă dreapta La Familia şi Lehava au scandat "Moarte arabilor".

Premierul israelian Naftali Bennett, ce conduce o coaliţie care pentru prima dată în istoria Israelului este susţinută de o formaţiune arabă, a denunţat imediat aceste sloganuri şi a acuzat organizaţia La Familia.

La rândul său, şeful diplomaţiei israeliene Yair Lapid a calificat cele două grupări de extremă dreapta drept o "ruşine", care "nu merită să ţină drapelul israelian".

Luni, ministrul apărării israelian Benny Gantz a afirmat că Israelul ar trebui să se gândească să includă cele două grupări pe lista entităţilor "teroriste". "Cred că este timpul că examinăm posibilitatea de a defini grupări precum La Familia şi Lehava drept organizaţii teroriste şi eu ştiu că problema a fost adusă în atenţia forţelor de securitate", a declarat Gantz. "Am încredere că şefii agenţiilor de securitate ale ţării vor examina acest dosar în cel mai bun mod posibil", a adăugat Gantz, în timpul unei reuniuni cu parlamentari ai formaţiunii sale, partidul centrist "Albastru-Alb".

La Familia este un grup de suporteri ai clubului de fotbal Beita Ierusalim, cunoscut pentru violenţele sale şi afirmaţiile la adresa arabilor, în timp ce Lehava este o organizaţie anti-metisaj inspirată din învăţămintele lui Meir Kahana. Acest defunct rabin era fondatorul partidului anti-arab Kach, clasat drept "terorist" în Israel, după asasinarea în 1994 a 29 de palestinieni la Hebron, în Cisiordania ocupată, de către unul dintre discipolii săi, Baruch Goldstein.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.